|
Zakład foto. |
Zakład foto.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zamierzam otworzyć zakład fotograficzny.Potrzebuję inormacji jaki sprzęt byłby potrzebny na start i jakie jest ogólne zainteresowanie klijenteli.
to zlaeży czy w półmilionowym mieście czy 300 osobowej wiosce. pozdro
Miejscowość gminna.Do najbliższego zakładu ok. 40 km.
Nie chce być złośliwy ale z twojego postu wynika że masz ZEROWE pojęcie o fotografii i branży fotograficznej - więc po co chcesz robić coś na czym w ogóle się nie znasz??? Poza tym co rozumiesz przez pojęcie "zakład fotograficzny" ??? Pozdrawiam p.s. - i nie pisze się kliJentela tylko klienci
Myśle że to z powodu trwającego naboru na dotacje, każdy chce byc bizmesmen.
Abstrahując od Twojego pojęcia o fotografii... :)
Zakładam, że interesuje Cię druk odbitek (wywoływanie jak to się kiedyś mówiło :) i ew. pstrykanie fotek identyfikacyjnych (do dokumentów). Chociaż, biorąc pod uwagę zmysł estetyczny przeciętnego Polaka, to możesz nawet próbować sił w fotografii reklamowej :)) Wszystko zależy od Pi-aRu :) Im większy masz aparat i głośniej krzyczysz jakim to jesteś _profesjonalistą_ tym większe szanse na sukces :) Na początek potrzebujesz jakiejś kanciapy, z prądem, jakimś ogrzewaniem, sraczem i czym tam jeszcze chcesz. Dobrze jeśli będą tam 2 pomieszczenia. W jednym biuro / obsługa klienta. W drugim będzie Twoje atelier (dobrze żeby miało nie mniej niż 2,5m wysokości, najlepiej ponad 3, ściany w neutralnym kolorze (biały, szary, najlepiej czarny). Ale na potrzeby druku + fotki do dowodu wystarczy jeden pokoik. Do druku na niewielką skalę na pewno nie potrzebujesz fotolabu (nie mniej niż 100 000PLN), spokojnie starczy dobra drukarka termosublimacyjna (np. Sony UP-DR 200 - sprzedaje je firma Altra www_altra_com_pl) - koszt ok 6000 PLN. Wg dystrybutora, koszt jednej odbitki 10x15 to 0,42 PLN netto czyli całkiem przyzwoicie. Komputer do obróbki zdjęć z oprogramowaniem (Photoshop) - >5000 zł. Kolejna sprawa to wyposażenie studia: oświetlenie jakieś proste, zestaw firmy elfo, elinchrom (mam taki), fomei albo bowens - między 3500 a 7000 spokojnie się zmieścisz. Można taniej ale... bez jaj chcesz przecież być poważną firmą :) Tła + system zawieszania z allegro - jakiś 1000 PLN. Aparat: najtańsza lustrzanka z kitowym obiektywem - 2000 PLN, a tak na prawdę, na potrzeby nawet najmniejszego zakładziku foto, potrzebujesz sprzętu (mam tu na myśli tylko korpusy, obiektywy, inne gadżety) za min. 10 000 PLN. Meble - wg uznania Zainteresowanie usługami foto... hmm, ja się pośliznąłem na tym g.. i zwijam biznes (ale ja to inna historia - inny profil działalności), ale może Tobie się uda. Jeżeli bierzesz jakąś dotację (PUP) to ewentualnie niewielka strata :) Fakt, że najbliższy zakład foto znajduje się w odległości 40km nie gwarantuje Ci, że klienci zlecą się do Ciebie od razu, na pewno będziesz potrzebował reklamy. Nie zapominaj o tym bo ludzie nie wiedząc o Twojej firmie dalej będą jeździć 40km wywołać fotki. Życzę powodzenia i zapraszam na www_firko_pl River P.S. Kreski (_) w adresach www oczywiście zastąp kropkami :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zakład foto.": - Foto Galeria - Foto laboratorium - FOTO KALENDARZE - Foto-shop - USŁUGI FOTO...
• Strona 1 z 1
|
|