Witam
Po studiach w Niemczech zawarlem dobre znajmosci z ludzmi handlujacymi felgami aluminowymi w Niemczech. Ok 70% felgi uzywane 30% nowe, zalezy od ilosci posiadanego kapitalu. Od 2-3 lat sprowadzam felgi aluminowe i sprzedaje je jak narazie na allegro i u wulkanizatorow. Zarboki w normie.
W roku 2009 mam zamiar otworzyc zaklad wulkanizacyjny. Kapital na poczatek ok 40tys na zakup maszyn oraz rozbudowanie zakladu. Pieniadze na zakup towaru- ok 50tys. Licze rowniez na dotacje. Liczba mieszkancow 80.000.
Miejsce na otwracie zakladu: trasa wylotowa z miasta. Duzy dom jednorodzinny ktorego wlasicicelem jest moj tato, przy domu garaz na przyjecie jednego auta, ktory chce rozbudowac aby mozna ze spokojem obslugiwac 2 samochody. Duzo miejsca na magazyn, ladne przeszklone biuro, razem z ekspozycja felg aluminowych, stalowych oraz opon. Miejsce parkingowe dla 6-8 aut.
Konkurencja: w okregu 3 km znajduja sie dwa male zaklady wulkanizacyje tzw "garazowcow", jedna stacja diagnostyczna do ktorej jest podlaczony profesionalny zaklad wulkanizacyjny oraz jeden duzy profesionalny zaklad wulkanizacyjny dla osobowek i aut ciezarowych. Moze jestem w bledzie ale nie obawiam sie az tak bardzo konkurencji poniewaz oferuja (mowa o tych duzych zakladach) wylacznie nowe felgi aluminiowe, nowe opony, oraz mala ilosc uzywanych opon. "Garazowce" jak wiadomo na "magazynie" maja tylko uzywki. Ale ja chcialbym sie specjalizowac w sprzedazy felg aluminowych oraz stalowych. W mojej miejscowosci, okolicy nie znam nikogo co by sprzedawal uzywane felgi aluminiowe w duzych ilosciach (tzn. mial na magazynie ok 50-70 kpl felg aluminiowych). Tyle bylbym w stanie oferowac na poczatku.
Teraz moje pytania:
1) Czy nie jestem zbyt duzym optymista jesli chodzi o konkurencje i czy nie powiniennem znalezc sobie innego lokalu?? Dom jest mojego Taty, wiec duzo kosztow odpada. Tak jak pisalem, chcialbym sie specjalizowac w sprzedazy uzywanych felg aluminowych, wiec mysle ze pozyskam duza ilosc klientow poprzez szeroki wybor felg oraz atrakcyjne ceny. Mysle ze pozniej ci klienci (albo jakas ich czesc) bedzie do mnie wracac na sezonowe wymiany ogumienia, jesli beda zadowoleni z mojego serwisu. A chcialbym oferowac serwis na wyskoim poziomie.
2) Jak to wyglada z oplatami ze sprzedaz felg aluminowych?? Jakie dokumenty, rachunki potrzebuje aby je przewozic przez granice oraz u nas w Polsce?? Na jedna czesc felg i opon dostaje od wulkanizatorow zanizone rachunki. Druga czesc felg aluminiowych kupuje od osob prywatnych. Czy musze w takim razie spisywac za kazdym razem z nimi umowe kupna sprzedazy felg?? Czy taka umowa wystarczy aby pozniej odprowadzic od tego podatek oraz przewiezc towar przez Niemicy i Polske??
3)Jak rozliczaja sie wulanizatorzy z urzedem skarbowym(wiem ze na te pytania dostane odpowiedzi u ksiegowej, ale skoro sie juz tak rozpisalem...). Czy trzeba sie rozliczac za kazda sprzedana opone ?? Jesli chodzi o felgi domyslam sie ze tak, a jaki wysoki podatek trzeba od tego odprowadzac??
Za wszelkie odpowiedzi oraz wskazowki bede BARDZO wdzieczny.
Pozdrawiam, Szymonsurfer