Mam pewien problem, który połączony z brakiem aktualnej wiedzy, utrudnia mi podjęcie decyzji.
Sytuacja wygląda następująco: pracuje w pewnej firmie na umowę o dzieło (robię drobnostki na komputerze). Po godzinach jednak stworzyłem małą stronę internetową i mogę parę groszy na niej dorobić do pensji.
Do końca nie wiem ile może być z tego pieniędzy - to dopiero początek i z czasem będę wiedział więcej.. ale na początku myślę że ok. kilkaset zł/m-c.
I właściwie nie wiem co z tym wszystkim zrobić.. Czy zakładać firmę, która by obsługiwała tą moją stronę, i może mógłbym wrzucić sobie pewne rzeczy w koszty (koszt jednego pomagającego programisty na miesiąc to ok 500 zł, plus utrzymanie strony ok 100 zł) ? Może też w oczach klientów wyglądałoby to bardziej profesjonalnie? (chociaż czy kogoś to obchodzi..)
Może , przy zakładaniu firmy, udałoby się stworzyć taki profil firmy, abym mógł się rozliczać na firmę z moim obecnym pracodawcą (w końcu tam też robię przy komputerze). Ale czy to mi by coś dało?
Co z tym całym ZUSem? Teraz nie mam żadnego zusu, ponieważ mam w umowie, że 'zbywam się praw autorskich'.
Jak bym otworzył firmę to 800 zł Zusu byłoby dużym złem, zjadałoby to wszystkie moje początkowe dochody z tej nowej strony (nie mogę płacić 200 zł początkowo bo juz kiedyś byłem zmuszony przez innego pracodawcę rozliczać się jako firma, ale juz firma moja zostala zamknięta).
Odstraszają mnie te wszystkie zusy, faktury, USy, ... sam nie wiem, możecie coś poradzic?