W przeciągu miesiąca chciałbym założyć działalność. Aktualnie pracuję na umowę o dzieło (programista), zanim wypadnę z 19% chciałbym przejść na VAT.
Prawdopodobnie będzie to księga przychodów i rozchodów (bo z tego co się orientuje, a orientuje się jeszcze średnio, to dla mnie najlepsza opcja).
Mam tutaj parę pytań:
Zamierzam na firmę (obsluga informatyczna firm, oprogramowanie) zakupić kilka rzeczy potrzebnych mi na codzień w pracy. Komputer mam, więc pewnie nowego kupował nie będę. Ale na pewno będę chciał kupić auto (ok 100 tys PLN, używane 5cio letnie), jakiś garnitur (dobry) i meble do biura (biuro będę miał w domu).
1. Czy mogę odliczyć 6000 VAT od zakupionego pojazdu? Czy do tego wymagana jest faktura wystawiona przez sprzedawce?
2. Czy mogę odliczyć poza autem również ubrania (garnitur) i meble (do biura)?
3. Jak wygląda wpisywanie takich wydaktów w koszta (z tego co słyszałem, wpisując wymienione wydatki w koszta, obniżam sobie podatek dochodowy).
4. Czy benzynę również mogę odliczać i jak to wygląda w praktyce?
5. Czy by mieć biuro w domu, potrzebuję na to jakiegoś dokumentu, dom jest rodziców,ja jeszcze swojego nie wybudowałem?
6. Jak wygląda sprawa zwrotu podatku VAT (zakładam, że w pierwszych paru miesiacach wydatki przekroczą przychody)?
7. Jak "przenieść" komputer na firmę (aktualnie należy do mnie jako osoby prywatnej, nie chcę kupowac nowego), czy jest to związane z jakimiś procedurami?
8. Jak "przenieść" pieniądze prywatne na firmę, tj. zakupy muszę sfinansować, zakładam że będę miał na większość z nich własną gotówkę. Ale znowu, jak to wygląda w praktyce (rozpoczynam działalność i chcę wpłacić na konto firmy 80 tys PLN na zakup auta, reszta w leasng lub kredyt).
Za wszelką pomoc z góry dzięki :)