Na początku witam wszystkich.
Jest to pierwszy post, który piszę więc proszę o wyrozumiałość, szczególnie kiedy będe zadawał pytania na które większość z was juz zna.
Sytuacja wygląda tak:
Pracuję na pełnym etacie i chcę otworzyć firmę, co muszę zrobić?
Wiem jakie papierki musze uzyskać aby uruchomić działalność, jednak chodzi mi o skarbówkę.
Jaki rodzaj rozliczenia wybrać?
Firma na dzień dzisiejszy będzie świadczyć głównie usługi internetowe(dostęp do internetu), a takżę usługi związane z przeprowadzaniem szkoleń w zakresie BHP i PPOŻ. To obecnie główne cele z którychi tak większość będzie stanowić internet.
Tu pojawia się problem, ponieważ przy uslkugach internetowych chciałem prowadzić działalność jako osoba fizyczna zwolniona z podatku (prowadzi sie księgę przychodów rozchodów i sprzedaż ewidencjonowaną). Jednak usługi BHP i PPOŻ będą w większości wymagały wystawienia faktury, bo to firmy będązlecały mi takie przeprowadzenie, więc będą chcieli to wraucic w koszty.
Co mam wybrać?
Czy można to jakoś połączyć?
Bycie Vatowcem na starcie wiąże się z dużymi kosztami, a ja na starcie mam mało użytkowników (główne stałe źródło utrzymania firmy).
Czy można to zrobić że na internet daje rachunki uproszczone i nieodprowadzam wtedy z tego vatu, a jezli ktoschce to albo za internet albo uslugi BHP wystawiam fakture i wtedy odprowadzam podatek??
Jak wtedy rozwiazac sprawe kosztow łącza internetowego, telefonu, paliwa, prądu?
Firmabędzie zarejestrowana w domu u mamy, więc mam podpisac z mama umowe o użyczenie lokalu.
chciałem też aby telefon i czesc pradu (zuzycie serwerów) bylo wliczone w koszta, ale niemoge przeciez całego pradu z domu wpisac wkoszta bo telewizor, pralka i lodowka to juz nie firma. samochód ktoregojestem współwłascicielem tez po czesci chciałem w koszta wrzucic (oc, naprawa i czesci, przeglady rejestracyjne).
Czy i jak da sie to zrobić?
Wnioski już złożone, od 1 wrzesnia startuje, prosze o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam