witam wszystkich dzien dobry.
Jestem tuż przed założeniem ww. firmy( są ludzie,sprzęt i pieniądze), niestety bardziej znam sie na robocie niż na prawie i stąd kilka bardzo ważnych dla mnie pytań.
1.Czy aby założyc firmę nadal trzeba robic 12 prac asterixa i biegac po kilkunastu urzedach przez miesiac czy zostało to juz troszke uproszczone? ( ile wyniesie łącznie założenie firmy w czasie i jakie koszty poniose w praktyce?)
2.Planuje zatrudnic 3-4 ludzi na poczatek na umowe zlecenie, przykladowo kazda z tych osob bedzie pracowac 3-4 h dziennie (docelowo jesli dobrze pojdzie). Jaką podpisac z nimi umowe i na jaki czas? Czy za kazda z nich bede musial placic okolo 300 zł. ( ta znizka dla nowych firm nadal obowiazuje?) miesiecznie zusu? Ja jestem osobą pracujacą w budzetowce, zakladajac dzialalnosc ile w praktyce zaplace zusu za siebie?
3.Jaka forma podatku, jak rozliczac sie z fiskusem najlepiej przy mojej formie DG?
4.czy jesli chciałbym oficjalnie zalozyc firmę we 2 osoby (2 włascicieli) to kazde z nas musialoby placic co miesiac zus?
5.Moze ktos posiada jakies inne rady dla poczatkujacego przedsiebiorcy? Jakie warianty wybrac na poczatek dla mojej DG odnosnie zatrudnienia, podatkow itp...kazda wskazowka bedzie bardzo cenna
Jesli ktos poswieci chwile i podzieli sie ze mna swoim doswiadczeniem i wiedzą będe niezwykle wdzieczny, pozdrawiam