Hejka.
Musze pilnie zalozyc dzialalnosc gospodarcza juz co nieco wiem, ale mam pare pytan :
1.) Chce sprzedawac zalozmy konta w internecie i powiedzmy ze jedno kupuje za 30 zl a sprzedaje za 35 zl , ile od tego podadtku odprowadzam? Rozumiem ze liczy sie to w ten sposob ze 35-30 = 5 , 5*0,22= 1,10 czyli 1,1 zl podatku a 3,9 zl idzie na czysto do kieszeni. Dobrze mowie czy sie myle? I mowie o kwotach brutto
2.) Poza tym wiem ze trzeba posiadac konto firmowe w banku. Czy mozna przyjmowac wplaty od klientow na konta prywatne i potem np. z konta prywatnego przelewac na moje firmowe? Chodzi dokladnie o to ze firmowe mialbym jedno np. w mbanku , a prywatne mam w 6 roznych bankach co pozwala na szybkie transakcje a dokladnie szybkie przelewy, dlatego tez z tad moje pytanie.
3.) Ile na dzien dziesiejszy musze sobie policzyc ze na miesiac bede placil , chodzi mi o wszystkie skladki i zus oczywiscie. Cos slyszalem ze przez pierwsze dwa lata jest o 50% mniej tak wiec prosze mi powiedziec ile wynosi zus oraz wszystkie inne skladki ktore bede musial miesiecznie oplacac. Musze to znac zeby wiedziec czy DG bedzie miala sens i bedzie przynosic jakis dochod.
4.) Nastepna sprawa jest taka, powiedzmy ze kupuje konta od kogos zagranica i place za nie w EURO. Jak potem sie rozliczac a dokladniej powiedzmy ze otrzymuje fakture od tego od kogo kupuje i na niej widnieje EURO ? jak to przeliczyc na zlotowki? Wedlug jakiego kursu i czyjego? Czy musi to byc potwiedzone notarialnie albo cos takiego? Co z kosztami przelewu? Moge je sobie odliczyc od podatku? I to samo pytanie co wyzej czy moge np. zlecic przelew z konta prywatnego za taki towar?
5.) Jakie formy DG powinienm wybrac przy rejestracji jesli bede chcial sprzedawac konta online , importowac towary z zachodu i sprzedawac w polsce oraz ew. swiadczyc uslugi internetowe takie jak tworzenie stron czy programowanie ?
6.) I zrobmy sobie przykladzik zalozmy ze kupilem w ciagu miesiaca konta za 5000 zl a sprzedalem je za 9000 zl i mowie tu o kwotach brutto. Prosze mi pokazac na tym przykladzie ile pojdzie na podatki ile na skladki ile na zus ile na inne rzeczy a ile mi na czysto zostanie zarobku.
Z gory dziekuje i bardzo prosze o pomoc. Liczy sie czas!