|
Zakladanie kont w Chinach |
Zakladanie kont w Chinach
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Temat nizej.
Witam,
znam jezyk chinski/japonski w stopniu bardzo dobrym. Sa strony internetowe na rynku azjatyckim gdzie moze sie osoba fizyczna zarejestrowac i rozne towary bez zadnych posrednikow kupowac/do Polski sprowadzac ORAZ SWOJE SPRZEDAWAC ! Moja firma mialaby zajmowac sie zakladaniem tych kont na portalach. Za to pobieralbym jednorazowa oplate. Druga sprawa, chce jednoczesnie wprowadzic oplate miesieczna dla osob ktore chca do azji eksportowac, do ktorej sie kupca takiego konta na umowie zobawiazuje! Bedzie ona odnosic sie procentualnie do obrotow ze sprzedazy. Problem w tym, te konta sa kompletnie darmowe ! W momencie przekazania loginu i hasla, uzytkownik moze je swobodnie zmienic ! Pytanie, jak sie przed tym zabezpieczyc ?! Myslalem o jakims programie ktore monitorowaloby wszystkie czynnosci "moich" uzytkownikow na komputerze. Kazdy musialby to obligatoryjnie zainstalowac. Wydaje mi sie to jednak dosc spora przesada. Moze jakies inne pomysly ?? Biznes jest bardzo dobry. Bazuje na mojej wiedzy i umiejetnosciach. W moich dzialaniach, przychodzi jednak moment, w ktorym moze mnie kazdy wykiwac!
Myslalem tez o umowie w ktorej zaznaczam, ze w przypadku kiedy zabrany zostanie mi dostep do konta, moj klient musi mi uiscic okreslona kwote!
Nie wiem czy byloby to zgodne w prawem, poniewaz prawnie wlascicielem konta jest osoba dla ktorej je zakladam. To tak jakbym przywlaszczyl czyjes konto na allegro z racji tego, ze je zalozylem. Mam nadzieje, ze mi pomozecie :) Pozdrawiam P.S: Przepraszam ze tak to wszystko rozdzielilem ale od dwoch dni wyskakuje mi wiadomosc ERROR kiedy chcialem zalozyc temat w normie jaka tu obowiazuje
powiedz ty mi taką rzeczy. jak ktoś poszpera trochu i internecie zna angielski nie koniecznie w stopniu BDB to se sam może takie konto założyć na alibabie więc po co w tym twoja pomoc??
Według mnie pomysł z odpłatnym zakładaniem kont na azjatyckich portalach jest nietrafiony. Istalowanie oprogramowania na komputerach Twoich klientów monitorującego ich aktywność to już wielkie przegięcie. A co w sytuacji kiedy taki klient postanowi skorzystać z innego komputera?
Może warto pomyśleć o stworzeniu od podstaw takiego poratalu i nawiązaniu wspólpracy z dostawcami zarówno w Azji, jak i w Polsce i pobierać od nich opłaty. Można też zarabiać na pomocy przy załatwianiu formalności związanych z importem/eksportem zamówionego towaru. Do tego jednak musiałbyś zapewne zatrudnić prawników z tych krajów.
Nie jest to alibaba. Sa to strony ktore nie obsluguja jezyk angielski. Nie ma na nich wielkich przedsiebiorstw.
Wpadla mi taka mysl, gdybym nie uzaleznial swojego wynagrodzenia procentualnie od obrotow tylko wprowadzil jednolita oplate miesiecznie, moglbym z moim klientem podpisac umowe w ktorej placi mi za zalozenie kont np. 1000pln po pierwzym miesiacu oraz 200pln/miesiecznie przez pol roku. Ominalbym tym sposobem, legalnie wszystkie przepisy. Moja usluga kosztowalaby na tym przykladzie 2200pln rozlozona na raty. Posiadacz konta moze zmieniac haslo, loginy - a i tak jest na umowie ze mna zwiazany. Co sadzicie o takim rozwiazaniu ??
Jeżeli serwisy te nie obsługują języka angielskiego, a - jak się domyślam - jedynie język danego kraju, to po co Polacy mieliby zakładać na nich konta? Większość z nich nie zna japońskiego, czy chińskiego.
Swoją drogą 2 200 zł za samo założenie konta to trochę wygórowana stawka, nie uważasz? Czy w ramach umowy świadczyłbyś jeszcze jakieś usługi?
na wstępie napisałeś że oferta będzie dla osób fizycznych. ale czy myślisz że osoba fizyczna zapłaci ci 1000zł jednorazowo i 200 co miesiąc?? to teraz podam ci przykład żeby było to dla kogoś takiego opłacalne. pan Jan zamawia bransoletki japan style za 1,75$ plus kurier 19$ czyli transport 7-14dni. na allegro kosztuję 14zł. ale nie zamówi on 300 czy 500 w jednej paczce bo by mógł się z tą paczką od razu pożegnać że UC przepuści taką paczkę. czyli jeżeli zamawiał by po 30szt w paczce czyli z transportem za tą paczkę zapłacił by ~230zł. na allegro sprzedał by je za 420 minus koszta prowizji i wystawienia aukcji. daje mu to 190zł minus ~ 45zł czyli 145zł. czyli aby zarobił na opłatę za twoje konto i zarobił dla siebie 500zł na miesiąc (nawet więcej) musi tych paczek zamówić minimum 6. nie wspominając już o cle i vacie. no i ostatni szczególnik co na to by powiedział US gdyby do pana Jana który zarabia np 1000zł przychodzi po 6-10 paczek w miesiącu i w każdej 30szt jakiś bransoletek. więc nie ma opcji żeby ktoś zapłacił ci 200zł/mc za korzystanie z konta
W ramach umowy swiadczylbym usluge posrednicza, wliczajac w to wszystkie korespodencje oraz ich tlumaczenia.
Oplacalnosc tego biznesu ze strony mojego klienta, jest oczywiscie dyskusyjna. Z mojej strony daje mozliwosci, ktore dana osoba moze wykorzystac lub nie. Zgadzam sie z tym, ze ceny ktore podalem moga wydawac sie przesadzone. Trzeba miec jednak na wzgledzie, iz oferuje wszelkie uslugi korespondecyjne, tlumacze, pomagam przy powstajacych problemach, przekazuje swoja wiedze a po 6ciu miesiacach, mozna z mojej oferty zrezygnowac i dalej dzialac (juz z cala zdobyta wiedza) samemu. Chcialbym raz jeszcze ponowic moje pytanie: czy moge z moim klientem podpisac umowe w ktorej placi mi za zalozenie kont np. 1000pln po pierwzym miesiacu oraz 200pln/miesiecznie przez pol roku? Chodzi mi o sama formule. Pozdrawiam, dziekuje za zainteresowanie
O to powinieneś zapytać prawnika, po przedstawieniu mu wstępnej treści takiej umowy.
no i trochę cię nie rozumiem. jeżeli chcesz zostać pośrednikiem między producentem w chinach a twoim klientem to ci powiem szczerze że sobie odpuść to przez internet. podam na moim przykładzie znalazłem importera miał mi zapewnić kolczyki takie jak przysłałem mu zdjęcie. zapłaciłem prawie 400zł i jeszcze musiałem dopłacić prawie 50 bo miał dodatkowe koszta. myślę ok i tak na tym zarobię... dostałem jakiś plastikowy chłam co się dla dzieci na straganach sprzedaje nawet za 1zł nikt tego nie chciał kupić. skorzystałem z oferty innego importera fakt faktem wziął za to 1850zł ale dostałem to co było na zdjęciu przeprowadził kontrolę i wysyłkę towaru oraz załatwił wszystkie formalności.
a jeżeli chcesz pośredniczyć tylko dla towaru w małych ilościach to zapomnij że ktoś wpłaci ci 200zł/mc nawet jeżeli nic nie zamówi. osobiście bym z oferty nie skorzystał na takich warunkach tylko nie wiem po co jak chcesz pośredniczyć to wystarczy tylko konto dla ciebie nie dla kogoś
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zakladanie kont w Chinach": - Złe numery kont ZUS - sprzedaż kont internetowych - kilka kont firmowych - Szukam dostawcy kont RS - Koniec obowiązkowych kont firmowych
• Strona 1 z 1
|
|