Witam,
Zamierzam wspólnie ze znajomym utworzyć spółkę (cywilną). Poczytałem forum, podowiadywałem się wielu ciekawych rzeczy ale zastanawia mnie jedna sprawa i nie wiem czy dobrze kombinuję.
Wiem że każdy z nas otwiera własną działalność. Moja nazywa się np. F.H.U. "Gloria", jego F.H.U. "Victoria" a razem zawiązujemy spółkę o nazwie "Gloria-Victoria" S.C. I teraz tak. Świadczymy usługi dla firm, działmy jako pośrednicy. Z tej wspólnej działalności rozliczamy się wspólnie, czyli koszty i zyski dzielimy wg. uznania.
Ja oprócz tego świadczę odrębne usługi, np projektuje strony www. Za wykonany projekt pobieram kasę i rozliczam się na WŁASNEJ działności, czyli wystawiam fakturę jako F.H.U. "Gloria". Analogicznie kolega, zrobił coś w swoim interesie, może rozliczać się na SWOJĄ firmę F.H.U. "Victoria", prawda?
Tak czy tak, opłacamy składki (tylko zdrowotne bo prazujemy na pełny etat) każde z osobna, ale jeżeli nie chcemy mieszać naszych prywatnych interesów w interesy spółki to robimy to każdy na własny rachunek, dobrze myślę?
Pozdrawiam
Piotrek