Witam.
Mam pytanie.
Czy istnieje przepis ktory mowi o tym, iz grunty rolne moga nabywac jedynie rolnicy?
Pozdrawiam
|
Zakup gruntów rolnych, kto może kupić ziemię rolną |
Zakup gruntów rolnych, kto może kupić ziemię rolną
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam.
Mam pytanie. Czy istnieje przepis ktory mowi o tym, iz grunty rolne moga nabywac jedynie rolnicy? Pozdrawiam
Nie.
nie ?
Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego z 11 kwietnia 2003 r. wymaga żeby nabywca posiadał stosowne wykształcenie a w artykule 6 ust. 3 wyżej wymienionej ustawy jest zapis: Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli: 1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub 2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat. czyli zeby kupic zemie trzeba miec wykształcenie ( odpowiedznie ) ale jak juz sie kupi to nawet lekarz kupujacy ziemie staje sie chłopo-robotnikiem wg komunistycznej nomenklatury czyli mając wykształcenie ( spełniające kryterium rolnika ) i ziemie to sie jest chłopem nawet jak sie jest babą ( kobietą )
Czyli taki chlopek roztropek jak ja po szkole sredniej, w wieku 23 lat nie moze sobie kupic 25 hektarow ziemi rolnej?
Oczywiście że możesz kupić lecz fakt ten zgłaszany jest do Agencji Nieruchomości Rolnych która to ma prawo pierwokupu, jeśli z tego prawa nie skorzysta - ziemia jest Twoja.
Wielkie dzięki ;)
Jestem obcokrajowcem z Anglii i chcialbym kupic ziemie pod budowe domu, posiadam karte rezydenta. czy jest to mozliwe ? i jakie warunki musze spelniac aby otrzymac zezwolenie z Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracyjnych na kupno gruntow
witam mam pytanie posiadam ziemie rolną mam wykształcenie średnie i płace podatek rolny lecz ziemie wydzierżawiłem nosze się ze sprzedażą tej ziem i czy po jej sprzedaży będę mógł kupić inną rolną ziemie
Witam wszystkich forumowiczów!Chciałabym się dowiedzieć czy obcokrajowiec,który nie posiada obywatelstwa polskiego może nabyć nieruchomość w Polsce?Może powiem od początku.Mąż ma kontakt z pewnym Holendrem,który kupił na męża nazwisko pomieszczenie w którym mąż chciał otworzyć warsztat samochodowy.Ze względu na życzliwość sąsiedzką.nie wypaliło z zarejestrowaniem firmy.Teraz znależli doskonałą nieruchomość,do której planują przenieść niedoszły warsztat.Bardzo zależy miaby teraz im sie udało.Czy ową nieruchomość ten Holender będzie mógł zapisać na siebie,jeżeli nie jest zameldowany w Polsce na stałe tylko tymczasowo.Jakie warunki musi spełnić
Witam,
postanowiłem nieco odświeżyć temat przedstawiając sprawę w której proszę o pomoc-radę. Kilka miesięcy temu znalazłem ładną gospodarkę rolną ( działka rolna z zabudowaniami -2500 m2). Jako że mieszkam z rodziną w mieście i nie posiadam wykształcenia rolniczego musiałbym zakupić tą działkę za pośrednictwem Agencji Rolnej co wiązało się z ryzykiem że Agencja będzie chciała skorzystać z prawa pierwokupu przez co okazja przejdzie nam koło nosa. Zdecydowałem się więc na nieco inny wariant…mamy w tej samej gminie wujka rolnika który grzecznościowo zakupił tą działkę na siebie w ramach powiększenia swojego gospodarstwa rolnego. I teraz mamy dylemat co robić dalej? Chcemy mieć tą działkę jako typowo wypoczynkową, zabudowania które się tam znajdują po drobnym remoncie idealnie nadają się do okresowego (weekendy,lato) zamieszkiwania. -wiele się pisało że ma wejść ustawa dzięki której grunty poniżej 1 ha można sprzedawać bez zgody Agencji…czy ktoś wie na jakim etapie jest ten projekt ustawy? -czy możliwy jest akt darowizny tzn. wujek przepisuje tą działkę na nas jako darowiznę ? -jakie są ewentualnie inne możliwości by opisana działka oficjalnie stała się naszą własnością. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. Pozdrawiam
ja mam pytanie jeśli chodzi o tereny zalesione. Właściwie do kogo należy taki zwykły las i jak można kupić jakiś teren właśnie w lesie, tak żeby móc się tam wybudować?
Witam!
mam pytanie. czy mój chłopak który nie miał nigdy nic wspólnego z polem może kupić pole i przekwalifikować je na działkę budowlaną???? jego tato takowe pole posiada, użytkuje i płaci podatek ale nie ma gospodarki bo mieszka w mieście a na wsi jest działka i jego pole na którym co roku ma pszenice i takie tam inne to około 1hektar... i poradzono nam aby jego tato za mojego chłopaka pieniądze kupił pole i mu przepisał . czy tam można??? i czy dużo jest roboty z przekwalifikowaniem działki z rolnej na budowlaną???
Chciałbym sie dowiedzieć czy w przypadku odziedziczenia przezemnie ziemi rolnej w postaci paru hektarów mugłbym obrabiać to ziemię i mieć pełne prawo do tego by korzystać ze wszelkich dotacji rolniczych dodam tylko że nigdy nie mieszkałem na wsi(poza wakacjami), nigdy oficjalnie niepracowałem na roli i nie posiadam wykształcenia rolniczego jeżeli ktoś zna odpowiedż na to zapytanie to prosił bym o poważną odpowiedż
Żeby obrabiać ziemią nic nie stoi na przeszkodzie. Żeby otrzymywać dotację proponuję udać się do Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa Tam uzyskasz dokładne informacje. Po kródce wygląda to tak: Potrzebujesz Akt Własności ziemi ARiMR nada Ci numer producenta rolnego następnie wypełniasz wniosek o dopłaty bezpośrednie i tyle. Jeśli spełniasz określone warunki możesz dostać dofinansowanie na: „Młodego Rolnika”.
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak kupić ziemie rolną od agencji zasobu skarbu państwa
- Dotacja na ziemię rolną z unii - Kupic dzialke rolna przeksztalcic na budowalna i sprzedac - Czy dotacja Unii może byc przeznaczona na zakup nieruchomośc - Agencja nieruchomosci rolnych - przetargi - Wyposażenie gospodarstw rolnych?<Dojazd do klienta> - Szukam producentów rolnych z terenu Polski - Wynajem gruntów. - Dotacja z UE a kupno gruntow Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|