Witam.
Mam pytanie.
Czy istnieje przepis ktory mowi o tym, iz grunty rolne moga nabywac jedynie rolnicy?
Pozdrawiam
|
Zakup gruntów rolnych, kto może kupić ziemię rolną |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam.
Mam pytanie. Czy istnieje przepis ktory mowi o tym, iz grunty rolne moga nabywac jedynie rolnicy? Pozdrawiam
Nie.
nie ?
Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego z 11 kwietnia 2003 r. wymaga żeby nabywca posiadał stosowne wykształcenie a w artykule 6 ust. 3 wyżej wymienionej ustawy jest zapis: Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli: 1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub 2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat. czyli zeby kupic zemie trzeba miec wykształcenie ( odpowiedznie ) ale jak juz sie kupi to nawet lekarz kupujacy ziemie staje sie chłopo-robotnikiem wg komunistycznej nomenklatury czyli mając wykształcenie ( spełniające kryterium rolnika ) i ziemie to sie jest chłopem nawet jak sie jest babą ( kobietą )
Czyli taki chlopek roztropek jak ja po szkole sredniej, w wieku 23 lat nie moze sobie kupic 25 hektarow ziemi rolnej?
Oczywiście że możesz kupić lecz fakt ten zgłaszany jest do Agencji Nieruchomości Rolnych która to ma prawo pierwokupu, jeśli z tego prawa nie skorzysta - ziemia jest Twoja.
Wielkie dzięki ;)
Jestem obcokrajowcem z Anglii i chcialbym kupic ziemie pod budowe domu, posiadam karte rezydenta. czy jest to mozliwe ? i jakie warunki musze spelniac aby otrzymac zezwolenie z Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracyjnych na kupno gruntow
witam mam pytanie posiadam ziemie rolną mam wykształcenie średnie i płace podatek rolny lecz ziemie wydzierżawiłem nosze się ze sprzedażą tej ziem i czy po jej sprzedaży będę mógł kupić inną rolną ziemie
|
|