Witam, może ktoś będzie potrafił mi pomóc i odpowiedzieć na moje pytania. Otóż planuję otworzyć własną firmę specjalizującą się głównie w sprzedaży elektroniki użytkowej. Znalazłem ze dwie hurtownie takowego sprzętu. Przykładowo mam już zarejestrowaną działalność jadę do hurtowni aby zakupić trochę towaru, spoglądam na ceny a tu np. 299.00 zł netto wytłuszczonym drukiem
niżej 364.78 zł. VAT. Jak to jest, czy w tym wypadku mogę zakupić towar w tej pierwszej niższej cenie czyli 299.00 zł? czy tylko i wyłącznie z VAT-em czyli za 364. 78 zł. (brutto) oczywiście biorąc pod uwagę to iż zakupu dokonuję na firmę. Jeżeli już dokonam zakupu, czy będę musiał ponownie doliczyć VAT jeżeli produkty będę chciał dalej sprzedawać. Może jest tak, że zakupuję towar w cenie netto i doliczam VAT bo tak trzeba wtedy na to samo wychodzi. Jak to się wszystko odbywa prawnie, jakie zaświadczenia papiery, odliczenia, zwroty podatku jak długo to trwa. Proszę o podpowiedź każdego kto posiada jakąś wiedzę na ten temat.
Jestem laikiem w tych sprawach także proszę o dość jasne odpowiedzi.
Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi i podpowiedzi.