Chciałbym prosić o radę kogoś kto miał styczność z podobną sytuacją.
Do końca kwietnia muszę rozliczyć dofinansowanie do DG z PUP. W biznesplanie podałem między innymi zakup szlifierki za kwotę 3500pln- problem w tym, że od momentu złożenia podania o dofinansowanie cena ta była aktualna, a w momencie jej wypłacenia cena wynosiła i wciąż wynosi ponad 4000pln z tendencją wzrostową.
Poprzez Ebay znalazłem osobę, która żyje ze sprzedaży m.in. taklich szlifierek i jej cena w przeliczeniu na pln to 2900 (incl. 19% VAT).
Pytanie czy w przypadku jej zakupu jestem zobowiązany do ocelnia sprzętu (jeśli tak to jak taka procedura przebiega- ja przelewam pieniądze na konto osoby sprzedającej, a Ona wraz z wystawioną fakturą przesyła kurierem urządzenie do mnie- w którym momencie powinno to zostać oclone?) Czy mogę ubiegać się o zwrot naliczonego na to urzadzenie w Niemczech VAT 19% i zapłacić Vat w Polsce? Czy konieczne jest w takiej sytuacji tłumaczenie faktury z języka niemieckiego na polski? (możliwe, że w PUPie zażyczą sobie tego).
W jaki sposób najprościej wpłacić pieniądze na konto bankowe użytkownika w niemczech?
Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)