Co sądzicie o portalu zakupów grupowych w którym firmy same mogłyby dodawać oferty i nie byłoby prowizji od sprzedaży?
Jest szansa, że takie coś się w ogóle przyjmie?
|
Zakupy grupowe bez prowizji od sprzedaży |
Zakupy grupowe bez prowizji od sprzedaży
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Co sądzicie o portalu zakupów grupowych w którym firmy same mogłyby dodawać oferty i nie byłoby prowizji od sprzedaży?
Jest szansa, że takie coś się w ogóle przyjmie?
A jak byś zarabiał? Na reklamach, kontach premium czy kupujących...?
niewielka opłata za dodanie oferty od firmy np. 39,99 za miesiąc wyświetlania oferty, wielka oszczędność dla firmy w porównaniu z grouponem, który pobiera 50% plus VAT - czyli sprzedajesz 100 kuponów po 100zł - wychodzi 10.000zł
groupon zabiera Ci z tego 50% plus VAT czyli 6.150zł, dostajesz tylko 3.850zł.
Musiałby to być bardzo rozbudowany portal z ogromną ilością ofert. Przy tak niskich prowizjach musiałyby to być setki nowych ofert miesięcznie. Żeby stworzyć i wypromować coś takiego potrzebny by był duży kapitał. Czy taki model by się przyjął? Ciężko jednoznacznie stwierdzić... Ja na pewno przynajmniej raz bym spróbował skorzystać z tego typu formy sprzedaży swoich usług. Na Grouponie tego nie robię, bo to zwyczajni ździercy moim zdaniem i nie muszę pracować za pół darmo, aby pozyskać klientów. Także, jeśli taki portal powstanie, to będę mu kibicował.
Czyli całkiem niezły deal... Przynajmniej dla tych, co by mieli wystawiać swoje usługi/towary na takowym portalu.
a np. zamawianie kuponów przez użytkowników bez płacenia z góry?
uruchomiłem właśnie taki portal, ale nie wiem jak go rozreklamować... macie jakieś pomysły?
podaj adres do strony, jeśli byś chciał to mogę sprzedać ci za 500 zł atrakcyjną domene pod tego typu serwis lub byśmy mogli się dogadać to nawet za darmo bym ci dał
Masz fajny pomysł, ale zanim zaczniesz się reklamować, trzeba zbudować porządną platformę. Z ostatnich "graczy" na rynku, możesz zerknąć na mergeto - połączyli zakupy grupowe z aukcjami (również odwrotnymi). Żeby pozyskać wielu sprzedawców zrobili konkurs i promocję (nie biorą prowizji), a później prowizja ma być znikoma. Na pewno super, że będziesz się wyróżniał, ale to już w tej chwili potężna branża i musisz naprawdę dobrze wszystko przygotować. Żeby trafić do potencjalnego klienta (sprzedawcy) chyba najlepiej zacząć od krótkich notek pr wysyłanych do branżowych serwisów, ja bym chyba od tego zaczęła. Pozdrawiam
za ofertę dziękuję, ale mam już dwie domeny i wydaje mi się, że są dość atrakcyjne - (quppon oraz koopon) - co o nich sądzicie? chwytliwe?
no tak, ale jak reklamować?
aha i dodatkowo firma dostaje pieniążki od klienta i nie musi czekać na rozliczenia ze mną
ta pierwsza domena to jeszcze ale za chwytliwe to nie jest, ja mam miastoniskichcen(kropka)pl długa ale łatwa do zapamiętania i funkcjonalna np. Warszawa.miastoniskichcen(kropka)pl
Muszę powiedzieć, że ciekawy pomysł. Na czym będziesz zarabiał?
oj myślę, że trudna do zapamiętania - 'niskiecenywmiastach' 'miastamałychcen' ludzie by ją ciągle mylili. z mojego doświadczenia - najlepsze są krótkie domeny nawet na pierwszy rzut oka "trudne do zapamiętania" i koopon spełnia ten wymóg - proste, łatwe i przyjemne. btw. np taka domena 'taniowmiastach' jest wolna :) więc czemu płacić 500zł skoro można mieć coś podobnego gratis?
padło już to pytanie troszkę wyżej i była też odpowiedź... ale powtórzę - niewielka opłata pobierana od firmy za dodanie oferty.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zakupy grupowe bez prowizji od sprzedaży": - Grupowe zakupy - Zakupy grupowe - Zakupy grupowe z Chin - Zakupy grupowe dla firm - Zakupy grupowe jak forma reklamy?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
|
|