|
Zaległa wpłata do ZUS-u |
Zaległa wpłata do ZUS-u
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam. Jestem młoda osobą, która dopiero zaczyna pracę, a właściwie odrabia staż dwu letni. Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie pewnej kwesti związanej z wpłatą do zus-u. Mianowicie chodzi o to czy jest możliwość wpłaty zaległych składek 3 miesiące do tyłu za pracownika który ma umowę zlecenie? Czy jest wogóle taka możliwość? Z tego co słyszałam to wpłaca się składki co miesiąc i nie można być do tyłu z płatnościami? Mój szef upiera się, że może zapłacić za mnie zus za trzy zaległe miesiące... Bardzo proszę o konkretną odp. Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony czas.
Po pierwsze jeśli odbywasz staż to jaka umowa zlecenie?-Bzdura Jeśli już masz umowę zlecenie i w nie napisane jest,że co trzy miesiące wystawiasz rachunek - to można ale prawdę mówiąc nie spotkałam do tej pory takiej praktyki.
Jesli chodzi o staż to ja go jeszcze jako tako nie odrabiam bo nie mam umowy, ale szef powiedział że ten czas przepracowany już czyli w moim przypadku juz 4 miesiące zaliczy mi jakos staż i podpisze ze mną umowę zlecenie za ten własnie okres czasu(4 miesiące) bo może wpłacić zus do tyłu za ten zaległy okres... Jest to skomplikowane i dlatego chciałam dowiedziec się dokładnie czy jest taka mozliwość? I wogóle jesli ktoś sie orientuje to czy staż może być zaliczony jeśli ktoś ma umowę zlecenie a nie umowę o pracę? Pozdrawiam.
Jak do tej pory nie masz podpisanej umowy to robisz normalnie na czarno.Składki Zus za poprzedni miesiąc pracodawca wpłaca do 15 następnego miesiąca.Co ty piszesz jakie trzy miesiące.jeśli płatnik nie zapłaciłby ZUS trzy miesiące to już dawno byłby u niego komornik.
Raczej jeszcze nie masz umowy, inaczej byłabyś zgłoszona do ZUS i ZUS na pewno upomniałby się już dawno o składki. A jeśli Twoje pytanie dotyczy tego czy można antydatować umowę zlecenie i z datą wsteczną zgłosić kogoś do ZUS (co oczywiście nie jest poprawnym prawnie działaniem) to technicznie jest to możliwe. Nigdy nie praktykowałam, ale wiem, że czasami nie ma innego wyjścia. Jeśli pracodawca "zapomni" to niestety musi to zrobić z datą wcześniejszą. Natomiast trzeba liczyć się z tym, że zaraz pojawi się kontrola w firmie. Ale chyba albo staż, albo umowa zlecenie. Chyba, że chodzi Ci o to, że zatrudnienie na umowę zlecenie w tej firmie, da Ci jakiś staż pracy/doświadczenie. Ale wtedy to nie jest "odbywanie stażu".
Antydatowanie dokumentu jest jego podrobieniem. W ten sposób zaświadcza się coś co w dacie jaką umieszcza się na dokumencie jeszcze nie istniało. Jeżeli masz świadomość, że dokument podrobiono, w taki czy inny sposób i się nim posłużysz to też popełniasz przestępstwo. Wiesz przecież że data wystawienia dokumentu nie jest prawdziwa. Pracodawca jako płatnik składek na ubezpieczenia społeczne oraz zdrowotne ma obowiązek zgłosić swojego nowozatrudnionego pracownika do ZUS i odprowadzać za niego odpowiednie składki. Zgłoszenia do ZUS dokonuje się na formularzu ZUS ZUA w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia, czyli od daty zatrudnienia. ustawa o ubezpieczeniu społecznym
To oczywiste, że takie działania "antydatowania" są niezgodne z prawem, ale jak "szef dziewczynie powiedział, że może" to trzeba jej uświadomić, że pewnie to miał na myśli.:) Przy okazji może będziesz Hanka wiedziała jak to wygląda w praktyce, jeśli pracodawca w pracownikiem podpisze umowę ale po prostu nie zgłosi pracownika do ZUS. I załóżmy, że po miesiącu złapie się za głowę, że zapomniał złożyć ZUS ZUA. To co wtedy? Składa się przecież zgłoszenie po czasie, ale z datą wcześniejszą. Czy trzeba dodatkowo złożyć coś jak "czynny żal", który składa się do US w podobnych sprawach i czy to prawda, że od razu przychodzi kontrola z PIP i ZUS? Pytam, ponieważ zdarzyło mi się, że klient na moje pytanie gdzie ma ZUS RMUA za pracownika wyciągnął mi polisę z PZU i okazało się, że nie wiedział, że powinien zgłosić pracownika do ZUS.
Jeśli podpisze a jak pisze Lilijka chyba ona nie ma umowy.
Owszem zgłasza po czasie ale datę powstania obowiązku pisze od kiedy jest umowa a datę wypełnienia dzień kiedy to robi.Chociaż ta druga data nie ma wielkiego znaczenia,bo liczy się data wpływu do ZUS
Od razu kontrola nie przychodzi ale przy okazji innej kontroli z PIP-u ,ZUS lub US -jest problem.A problem ten nazywa się mandat.Wysokość zależy od inspektora
Nie sądziłam,że dziś mamy jeszcze takich pracodawców A wracając do problemu Lilijki-stawiam jeden do tysiąca-że ona trafiła na "cwanego"pracodawcę.Robi po prostu na czarno a on bajeruje ją jak może. Najlepsza rada-tak mi się wydaje-to wybrać się do PIP-u.Oni nauczą go cwaniactwa. A swoją drogą czytając na tym forum problemy młodych pracowników w dalszym ciągu kwitnie wykorzystywanie niewiedzy młodych ludzi jeśli chodzi o ich prawa a co za tym idzie .....cwaniactwo i wykorzystywanie przez pracodawców tego,że w dalszym ciągu jest dość spore bezrobocie.Tylko nikt tego nie wyeliminuje jak sami wykorzystywani pracownicy
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zaległa wpłata do ZUS-u": - Zaległa zaplata - firma upadła! zaległą pensje wypłaciła mi w postaci towaru, - Wpłata do US - Wpłata na konto osobiste - wpłata na konto osobiste
• Strona 1 z 1
|
|