Witam.W2000r 31 grudzień zakończyłem działalność gospodarczą. Działalność prowadziłem przez 4lata.Chciałem iść na zasiłek lecz za ostatni rok miałem zaległości i wystąpiłem o ich wyliczenie.ZalegLOśCI były za różne miesiące w różnej kwocie więc sam nie potrafiłem ich wyliczyć doliczając jeszcze odsetki.Nie wyliczono ich mi też URZęDZIE.WSkazano mi należność około 400 żł ,więc zapłaciłem.PO miesiacu poszedłem do pracy więc na zasiłku już minie zależało i zaprzestałem chodzić do ZUS. by mi wydano zaświadczenie potrzebne do uzyskania zasiłku.Od tamtej pory nie otrzymałem żadnego pisma o zaległościach więc myślałem że wszystko ok.a teraz przychodzi powiadomienie że wykryto zaległości z odsetkami w sumie ok. 2500zł. za ten okres za który 6 lat temu chciałem się rozliczyć.
NIe wiem co robic od 4 lat jestem bezrobotny.Praca tylko od czasu do czasu jakaś dorywcza,jestem z warmińśko mazurskiego.powiedziano mi że w gre wchodzi tylko rozłożnie na raty.
Jeszcze w 2006 r byłem wzywany po jakieś korekty składek za 2000r. a o zaległościach nic. to co trzeba 6 lat na wykrycie należności.PROSTY RACHUNEK na tamten czas dług ok 1200 a wypłacony zasiłek 3 razy większy byłby.
Czy jest może możliwość umożenia .
Prosze o poradę fachowców. Dziękuję i Pozdrawiam.