|
Zaległe składki |
Zaległe składki
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam. Mam pytanie. Przez 7 lat miałem zarejestrowaną DG. Działalność była zarejestrowana w gminie i urzędzie statystycznym. Nigdy nie ruszyła z miejsca, nie było zadnych obrotów i dochodów. Poprostu istniała tylko na papierze. To były lata 2003-2010. Mam pytanie czy za te lata muszę uregulować składki czy jest jakieś inne rozwiązanie. Proszę o odpowiedź tu lub na PW. Pozdrawiam.
moja odpowiedz ci się nie spodoba
masz zgłoszona działalnosc to fakt braku obrotów ni ema znaczenie obroty czy dochód nie są obowiazkowe , mozesz nic nie robic a zobowiazania i tak płacić trzeba a przekonać się o tym mozna w sposób prosty - przy likwidacji czy zawieszeniu dostaniesz wezwanie do zusu bo tak to działa : zgłoszenie powoduje twój obowiazek dopełnienia formalnosc , zawieszenie powoduje z ich strony kontrolę czy dopełniłeś mają na sciągniecie 10 lat znam takie przypadki i nie zazdroszczę i ktoś jak gada ze jak nie zaczął to nic nie płaci to gada głupoty zaczał z dniem zgłoszenia i otwarcia działalnosc a nie z dniem zakupu czy sprzedazy - bo to rzutuje na podatki a nie na zus
Witam. Widzisz golonko zamknąłem DG w 2010 roku i mamy 2012 a zus milczy. Zadnych wezwań do spłaty ani złożenia wyjaśnień nie ma ze strony zusu. Problem jest w tym ze za około miesiąc otwieram nową DG ale taką już normalną, działającą,ze wszystkimi składkami, podatkami, pierdołami i nie wiem co mi powiedzą w zusie jak pojde robić zgłoszenie. Tu jest ten ból. Jeśli skończyło by sie na jakims mandacie to ok ale jeśli każą mi uregulować zaległe składki z 7 lat to już będzie gorzej.
wiec nic nie mówią bo jak wyzej
Tak,wiem już to. Przed chwilą poczytałem troszke porad prawnych na ten temat na innej stronce. W każdym bądź razie temat mnie nie ominie bo tak jak pisałem wcześniej, niedługo otwieram działalność i jakoś będe musiał się z tymi zaległościami zmierzyć. Jeśli są na forum osoby które były w podobnej sytuacji z zaległościami za składki od zarejestrowanej ale nie prowadzonej faktycznie działalności, to proszę o wypowiedzi w tym temacie tu na forum lub na PW. Chciałbym wiedzieć jak wam poszło z załatwieniem tej sprawy w ZUS-ie. Pozdrawiam forumowiczów.
Jeśli faktycznie NIE PROWADZIŁEŚ dziełalności, a ograniczyłeś się tylko do jej rejestracji, nie występuje obowiązek z tytuło opłacania składek ZUS.
Warunkiem rozpoczęcia takiego obowiązku jest FAKTYCZNE prowadzenie działalności.
Firma była zarejestrowana w Urzędzie gminy i w urzędzie statystycznym. W zusie nie była zgłoszona. Nigdy nie ruszyła z miejsca, poprostu pomysł upadł zaraz po rejestracji. Potem o niej zapomniałem i tak minęło 7 lat. W ten sposób to wygląda. A teraz ruszam z normalną DG i nie wiem co to będzie w tym zusie jak pójde zgłaszać działalność.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zaległe składki": - zaległe składki zus - Zaległe składki ZUS - Zaległe składki ZUS -{1999 rok} - zaległe należności - Jak z opłatami za zaległe miesięce
• Strona 1 z 1
|
|