|
Zalozenie firmy bez zameldowania w Polsce |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
jak w temacie, czy jest mozliwe zalozenie firmy jesli sie nie posiada zameldowania w Polsce (ani stalego anid czasowego), mam Polski dowod, w ktorym jest adres pod ktorym nie jestem juz zameldowany od kilku lat, dowod ten nie jest zniszczony ani w zaden sposob nie jest zaznaczone ze dane meldunkowe nie sa aktualne, a z tego co czytalem wynika ze potrzebuje tylko dowod osobisty do zalozenia firmy, czy ktos z was spotkal sie z podobnym problemem ?
Firma, czyli oznaczenie danego przedsiębiorcy, nie powinna wprowadzać w błąd potencjalnego klienta np. co do miejsca działalności gospodarczej. Gdyby dany przedsiębiorca zmieniał co pewien czas miejsce zamieszkania to mogłoby to prowadzić do ciągłych zmian we właściwym dla niego rejestrze, a także mogłoby wprowadzać potencjalnego klienta w błąd. Stałe zameldowanie byłoby w tym wypadku bardziej korzystne dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą. Jednak brak stałego miejsca zameldowania nie wyklucza możliwości podjęcia działalności gospodarczej przez daną osobę, czy to fizyczną czy prawną.
chcialbym nieco bardziej nakreslic sytuacje, zeby moze lepiej zrozumiec moje pytanie, oczywiscie nie mam zamiaru wprowadzac wblad moich klijentow, generalnie nie jestem zameldowany w Polsce i mieszkam za granica, firme chcialem zalozyc, zeby w korzystniejszy (z punktu widzenia podatkow) sposob dostawa wyplate z firmy gdzie obecnie pracuje. Natomiast co do zameldowania to chcialem tego uniknac przedewszystkim dlatego, ze chcialbym uniknac szybkiego uregulowania mojego stosunku do sluzby wojskowej ;). Rowniez nie wiem jak rozumiec poradnik, ktory opisuje zakladanie firmy w Polsce, jest tam mowa, ze osoby nie majace stalego zameldowania w Polsce musza zglosci sie po odbior NIPu do II urzedu skarbowego warszawa srodmiescie, a poniewaz jest mi to troche nie podrodze, to sie zastanawiam czy mozna to jakos ominac i pojsc poprostu do urzedu gdzie przebywam od czasu do czasu w Polsce w odwiedzinach u rodziny
Musi być zameldowanie tymczasowe.
Unikniesz. Nie pracowałeś nigdy w Polsce?
nie, nigdy nie pracowalem
|
|