Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Zauważyłem, że na tym forum jest grono osób doświadczonych w prowadzeniu biznesu i obytych w sferach prawa i podatków. Ja planuję otworzyć swoją pierwszą działalność i potrzebuję kilku wskazówek, ponieważ jestem w tej kwestii laikiem.
Wraz z osobą z bliskiej rodziny(budowlaniec z uprawnieniami) planuję otworzyć małą firmę budowlaną specjalizującą się w wykonaswtwie budynków z materiałów ceramicznych do stanu surowego. Mówiąc wprost stawianie ścian oraz konstrukcje żelbetowe. na początek chciałbym zatrudnić ok6-8 osób. Będę się ubiegał o dotację na start z PUP-u, jak również chciałbym, aby ktoś przybliżył mi informacje na temat pozyskania dotacji z UE. Może ktoś wie gdzie można załatwić tą sprawę we Wrocławiu? Następne pytanie dotyczy formy opodatkowania.Czy to prawda, że w tej branźy nie mogę wybrać innej opcji opodatkowania niż pełny VAT? Jeśli jest możliwośc wyboru to jaka forma jest najkorzystniejsza w przypadku tego typu dziłalności? Planuję też kupić busa VW T4 w wersji przedłużonej z dwoma rzędami siedzeń. Wiem, że niektóre modele tych samochodów posiadają homologację na ciężarowe, więc teoretycznie spełniają wymagania do pełnego odliczenia VAT-u. Egzeplarz, który chcę kupić nie ma homologacji i jest w rękach osoby prywatniej(ma dwa rzędy siedzeń i oddzieloną kabinę pasażerską, 6-osobowy). Czy w tym przypadku jest możliwość zmiany homologacji?Czy aby odliczyć VAT muszę mieć FV od sprzedawcy(musiałbym kupić przez komis?), a może wystarczy zwykła umowa kupna-sprzedaży?
Jeśli znajdzie się ktoś, kto potrafi udzielić odpowiedzi na moje pytania to będe bardzo wdzięczny. Chętnie uzyskałbym równiez jakieś wskazówki dotyczące prowadzenia tego typu działalności.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Grzegorz