|
Zalozenie lokaty kwota 100000 zl |
Zalozenie lokaty kwota 100000 zl
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
mam pytanie chcialbym zalozyc lokate znacie jakis dobry bank ktory daje wysoki oprocentowanie, moja kwota 100000zl i interesuje mnie lokata na pol roku chyba ze ktos ma lepszy pomysl jak zalokowac pieniadze z gory dziekuje
Oprocentowanie lokat wzrasta z wiadomych powodów i w tej chwili 6% rocznie nie jest zaskoczeniem. Przy tej wartości lokaty można negocjować oprocentowanie.
ja wiem dlaczego oprocentowanie wzrasta wszystko to jest spowodowane dolarem jego niski kurs robi duze zamieszanie szczegolnie w naszych bankach poniewaz banki amerykanskie poczyczaja naszym bankom pieniadze na kredyty ale teraz juz same nie maja z czego poniewaz kurs jest taki slaby i same musza zostawic sobie a nasze banki zeby dalej dawac kredydy musi miec z czego i dlatego zachecaja wiekszymi lokatami
Jeżeli dolar kosztował ponad siedem lat temu 4,75 zł, to wyrażał on rzeczywiste relacje kursowe. Przy tym kursie złotego do dolara pożyczanie przez banki dolarów jest wielce ryzykowne, dlatego tego się nie robi, a oprocentowanie lokat powinno jeszcze wzrosnąć. Banki miały nadpłynność, w związku z czym lokat roczna z oprocentowaniem 2,5% wynikała z przewagi podaży pieniądza nad popytem.
Dotychczas najlepsze rozwiązanie to 12 % i bez ryzyka - rozwiązanie funkcjonujące podobnie jak lokata.
Proszę o kontakt.
Nie ma zysku bez ryzyka - nawet na obligacjach. Wprowadzasz go w błąd...
Nie prawda - zachęcam do kontaktu, mogę przekazać wszelkie informacje.
Co nieprawda? Jeśli sprzedajesz jakiekolwiek produkty inwestycyjne, to powieś sobie nad łóżkiem: NIE MA ZYSKU BEZ RYZYKA Więc albo masz małą wiedzę, albo celowo wprowadzasz klientów w błąd - nie wiem co gorsze.
Zgodnie z ideą konserwatywno-liberalną (np. Korwin Mikke) państwa niewypłacalne powinny ogłaszać upadłość. A w kwestii ryzyka lokaty w dużym banku, to zarząd banku musi się bardzo starać, żeby doprowadzić bank do upadłości. Porównajmy ryzyko firmy działającej w określonej branży z ryzykiem banku posiadającego portfel kredytowy z kredytami konsumpcyjnymi, hipotecznymi i komercyjnymi udzielonymi firmom działającym w kilkudziesięciu branżach. Przesadzasz Prolans z tym ryzykiem banków, chociażby dlatego, że banki podlegają kontroli banku centralnego, a jak wiesz instytucje finansowe, takie jak banki, zakłady ubezpieczeniowe, biura maklerskie i fundusze inwestycyjne muszą pisać na siebie donosy, jeśli ściśle określone wskaźniki (dotyczące bezpieczeństwa środków pieniężnych lub papierów wartościowych) przekroczą wartość określoną w ustawach, rozporządzeniach, czy zarządzeniach.
Dobra, mogę z tobą polemizować - jeden warunek: NIE ŻYCZĘ SOBIE PRIVÓW - w szczególności z szantażami. Jeśli to akceptujesz, to czytaj dalej. Jeśli nie, traktuj moją odpowiedź jako niebyłą. Idea ogłaszania upadłości przez niewypłacalne państwa jest bardzo słuszna (szkoda, że tylko Pana Korwin-Mikkego znasz spośrod konserwatywnych liberałów): - w ekonomii jest taka dość ogólna zasada, że co dobre dla mniejszego, jest dobre dla większego - nawet intuicyjnie jest to jasne - dlaczego jasne? jeśli mogę się zadłużać bez ograniczeń, a wiem że nie spotkają mnie żadne konsekwencje, to co będę robił?... - konsekwencją są absurdalne wskaźniki zadłużenia współczesnych państw zachodnich - oczywiście płacisz za to, ale nie tylko w podatkach itp. haraczach. najgorszym z podatków którego nie wyczuwasz, lub odczuwasz mało jest inflacja właśnie - metodą małych kroczków pańswa tzw. rozwinięte psują swój pieniądz. obowiązuje parytet innych walut, więc nie widać bądź widać to słabo w kursach walutowych. w sytuacji normalnej (małego bądź zerowego zadłużenia lub też rezerw budżetowych państw, taki USD czy EUR byłyby traktowane jak papier toaletowy...) - w sumie dlaczego upadłość państwa ma być taką tragedią? osoby prywatne zadłużające się ponad stan w końcu zobaczą się z komornikiem, a firmy splajtują - jest to oczywiście pozytyw - aktywa uciekają od rąk źle nimi gospodarujących. dlaczego niby wierzyciele nie mieliby mieć możliwości wejścia na majątek państwa wydającego pieniądze gestem pijanego marynarza (nie mylić oczywiście z pieniędzmi obywateli tego państwa)? Co do banków i ryzyka powierzania im środków. TAK, oczywiście, masz tu rację. Plajty dużych instytucji finansowych zdarzają się wyjątkowo rzadko. Dlaczego? No to także jasne: socjalizm;) Dlaczego 100 czy 200 lat temu Pan Stein czy inny Goldberg mogli sobie założyć Geschaft pod szyldem "Bank", nawet dysponując umiarkowanymi środkami, a teraz jest to zabawa tylko dla wybranych? Zwyczajnie: kontrola pieniądza to dla państwa (w szczegolności tak niegospodarnego jak obecne USA czy kraje UE) niezwykle łakomy kąsek. Dlatego tworzone są tak absurdalne bariery dla rozpoczęcia działalności np. bankowej (minimalny kapitał założycielski bodaj 40 milionów euro...) czy ubezpieczeniowej. Po co? Proste: kontrola i kartelizacja tej struktury. Żeby nie być gołosłownym. Żaliłeś się na jakiś bank który miał cię podobno oszukać. Nie wnikam w szczegóły, ale jako ktoś sporo wiedzący i widzący, mogę spokojnie powiedzieć w bankach klientowi jest naprawdę trudno nie być potraktowanym jak śmieć. Arogancja, niekompetencja, ciągłe zgrzyty, wyśrubowane opłaty. Gdybym mając np. milion dolarów mógł założyć bank, wyrosłoby ich naprawdę dużo. Konkurencja stałaby się ogromna, dzięki czemu to bank szukałby klienta (choćby tej babci z 5 złotymi), a nie klient musiałby jak dziś zastanawiać się w jakim banku zedrą z niego najmniej i w którym prawdopodobieństwo kolenego skandalu jest najmniejsze. Że parę by upadło? Że Grobelny itp.? Jak w każdej branży. Tylko że jeśli ktoś zatruje się hamburgerem, to nie zabraniam sprzedaży hamburgerów. Jeśli taki "bankier" ma dokonać szwindlu, to musi liczyć się z tym, że istnieją tacy, którzy znajdą go choćby na drugiej półkuli. Zresztą to, co widuję na codzień w wielu instytucjach finansowych przyprawia mnie o takie mdłości, że mam dośc skostnienia tego systemu. Niech wyrosną nowe. Niech złe upadną. Skończmy z płaceniem obecnych haraczy oligopolowi pod nazwą "system bankowy". Co do systemu kontroli... przemilczę. O bankach centralnych nie mam ochoty w tej chwili pisać ze względu na porę. Tak, czy owak mam czasem wrażenie jakby były one groźniejsze od wszystkich mafii i terrorystów razem wziętych (nie oceniam moralnie, chodzi mi tu raczej o "siłę"). Ale to naprawdę nie pora na wykład z historii gospodarczej, najnowszej i prasówek;) Wracając natomiast do meritum: - Wiem że nawet w naprawdę dobrej literaturze dotyczącej zarządzania inwestycjami (np. Bernstein), istnieje coś takiego jak bezpieczna lokata. Zwracam jednak uwagę, że jest to pewne uproszczenie (zresztą w dobrych pozycjach jest to wyraźnie zaznaczone), mające służyć przedstawieniem danego modelu ryzyka itp. Faktycznie zaś jakiekolwiek inwestowanie jest zrzeczenim sie korzyści bieżących na rzecz przyszłych i... niepewnych. (Sroki, ale tu dygresja wskoczyła mi do głowy: Co z obligatariuszami II Rzeczpospolitej?...) Dlatego też mam zamiar ścigać każdego niedouczonego naganiacza na jakiekolwiek produkty finansowe, choćby dlatego że przez nich utrwala się ekonomiczna ignorancja tego narodu. Co gorsza, wielu ludzi z zewnątrz bierze mnie za jednego z nich, co jest dla mnie naprawdę ciężką obelgą. - Ok, załóżmy w celach naukowych że istnieje coś takiego. Pokaż mi lokatę na 12% - ponieważ widuję naprawdę wielu takich jak on, wiem, że pewnie sprzęga to w jakiś sposób z funduszem inwestycyjnym... Tutaj już nawet teoria nie mówi o bezpiecznych dochodach. - O przewidywanej inflacji i prognozowanym oprocentowaniu realnym (mam nadzieję że on wie co to jest) nie wspomniał. No tak... w tym celu trzeba umieć wybiec myślami w PRZYSZŁOŚĆ. A naganiacze potrafią jedynie pokazać co było rok czy dwa lata temu. A ciemny lud to kupi... Pozdrawiam z nadzieją na koniec wściekłych ataków na liberałów i ich liderów Karol Szczepański ProLans Investments
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zalozenie lokaty kwota 100000 zl": - Kwota dotacji z UP...czy to kwota netto ? - 100000 - kredyt 100000 zł - 100000 PO 100ZL - Przelew 100000 pln
• Strona 1 z 1
|
|