Witam. Mam pomysl na zalozenie serwisu internetowego lecz niedkonca wiem jak sie za to zabrac. Mianowicie jestem glownym inwestorem tego serwisu (najwiekszy wkald finansowy posiadam) oraz moj byl pomysl na zalozenie tego serwisu. Moj znajomy bedzie konstruowal strone finansowa oraz ja administrowal (na poczatku sam, jezeli serwis sie rozwinie zatrudni sie wiecej ludzi do administracji). Pytania mam nastepujace:
1) Jaka forme mam przyjac jezeli bede otwieral dzialanosc ? jako dzial usluga/reklama ? Strona bedzie miala forme jako ogloszenia
2) Jak mojego znajomego moge zatrudnic, tzn. co bedzie tansza forma "umowa zlecenie" jako administrator serwisu ??
3) Firma bedzie przynosila zyski to nalezy utworzyc konto firmowe czy moge uzywac mojego prywatnego?
4) jezeli posiadam inne dochody (pracuje zagranica) to czy musze je przedstawiac US ?
5) jezeli kogos zatrudniam poprzez umowa zlecenie to czy musze za ta osobe placic ZUS?
Prosilbym jeszcze o rozpisanie mi krok po kroku jak wyglada formalnie otwieranie dzialalniosci, gdzie trzeba isc z jakimi dokumentami i mniej wiecej ile sie czeka na odpowiedz ze strony urzedowej. Z gory dziekuje za podpowiedzi.