Cześć wszystkim,
wraz z koleżanką chciałaby założyć spółkę cywilną. Przedmiot działalności itd. pominę, bo samo to nie jest teraz tak istotne (zaznaczę tylko, że nasza działalność nie wymaga dodatkowych koncesji, zezwoleń itd.). Wybór tej formy działalności jest również przemyślany. Dlatego też wątek ten nie służy ocenie tej formy działalności. Chciałaby, aby w tym wątku znalazły się konkretne informacje związane z założenie takowej spółki. Szukałam w internecie, szukałam na forum (nie tylko tym) i po tych poszukiwaniach mam mętlik w głowie... Zatem pytanie jest następujące: Jak, krok po kroku, wygląda założenie spółki cywilnej? (precyzując: przez dwie osoby fizyczne, nie prowadzące dotąd żadnej DG).
Lista skonkretyzowanych pytań:
1. Wizyta w UM.
Wypełnienie druku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Hmm... wypełniamy w sumie 3 druki (ja, koleżanka, spółka) czy 1 (tylko spółka)?
Jeżeli 3 to jak one dokładnie mają wyglądać?
- każda z nas wpisuje wszystko na siebie - swój adres domowy, swoją wybraną nazwę, swoje wybrane PKD?
- w trzecim druku (na spółkę) co wpisujemy? - kogo dane wpisujemy w górnej części druku (tam, gdzie trzeba wpisać imię, nazwisko, adres, tel., pesel)? - siedzibą spółki będzie wynajęte biuro (jest to w trakcie realizacji, nie mamy jeszcze umowy najmu na papierze).
Tym samym można to zrozumieć tak: musimy założyć 3 DG (w tym 1 spółka) czy tylko 1 DG (spółka)?
Jeszcze jedna drobna sprawa: nie mamy jeszcze w tej chwili umowy najmu (chcemy, aby była ona spisana na założoną spółkę), a chciałybyśmy wpisać jako siedzibę wstępnie wynajęte biuro.
2. Wizyta w GUS - uzyskanie REGONu.
Każda z nas z osobna musi uzyskać nr REGON czy uzyskujemy go tylko dla spółki?
3. Wizyta w US.
Rejestracja VAT - musi to robić osobno czy możemy zarejestrować tylko dla spółki?
Przy okazji jak wygląda sprawa z NIPem - ja swój NIP już mam "prywatnie".
4. ZUS.
Rozumiem, że w przypadku spółki cywilnej musimy rozliczać się osobno? Czy jest możliwość rozliczania tego "wspólnie" - przez jedno konto firmowe, konto spółki? (zresztą o kontach zaraz osobno).
5. Konto firmowe.
Czy musimy zakładać 3 osobne konta firmowe? Ja, koleżanka i konto spółki? Czy możemy posiadać tylko 1 konto (firmowe) - spółki. Konto prywatne każda z nas oczywiście posiada.
6. Pieczątka.
Nie ma obowiązku wykonywania pieczątki? Oczywiście pieczątka spółki będzie wykonana jak najbardziej, ale pytam znowu o to czy każda z nas musi dodatkowo mieć swoją pieczątek (w sensie swojej DG jeżeli jest konieczne wypełnienie w sumie 3 wniosków o wpis).
PRZEPRASZAM za długiego posta... Będę naprawdę wdzięczna jeżeli ktoś wyjaśni mi jak to wygląda krok po kroku, bo w chwili tej mam totalny mętlik w głowie. Z góry uprzejmie dziękuję.
Pozdrawiam,
Ola
PS. Wiem, że wszystkie te informacje mogę uzyskać w odpowiednich urzędach... Ale mamy niedzielę i chciałabym sobie przygotować wszystko co trzeba, żeby jutro rano skoczyć zacząć to załatwiać. W dodatku myślę, że osoby wypowiadające się na tym forum mają w tym wszystkim spore doświadczenie. A tego typu post-poradnik na tym forum na pewno przyda się nie tylko mi.