Sprawa jest taka: ja mam firmę zarejestrowaną w urzędzie miasta, kolega też zarejestroną w drugim urzędzie miasta. Teraz ccemy zarejestrować spółkę cywilną i w związku z tym mam pytania:
1. Czy spółka dostanie swój nip i regon? Czy będzie mogła z kimś podpisywać jakieś umowy, czy też umowy podpisują wyłącznie osobno jej wspólnicy mający swoje działalności, a spółka cywilna nie?
2. Żeby zarejesteować sc w urzędzie skarbowym trzeba mieć siedzibę. Ale jak mamy podpisać umowe najmu na spółkę, skoro spółka nie jest zarejestrowana.
3. Czy jak dotąd swoją działalność możemy prowadzić we własnych firmach, czy też całą działalność musimy prowadzić pod spółką cywilną? Chodzi o to, że np. ja sprzedaje stal, kolega sprzedaje samochody. Czy jak dotąd ja mogę sprzedawać stal jako moja firma, on samochody jako swoja firma, a jako spółka cywilna będziemy sprzedać także stal i samochody?
4. Z tego co wiem przy założeniu spółki cywilnej dodatkowo płacą wspólnicy składkę zdrowotną tylko, każdy za siebie. Czy to prawda?
5. Czy spółka cywilna wystawia normalnie faktury, czy też fakturę musi wystawić np. moja firma, albo firma wspólnika, a my już się rozliczymy jako wspólnicy sami?
6. Czy w przypadku przekształcenia spółki cywilnej w jawną, zawarte przez spółkę cywilną umowy pozostają ważne, czy też trzeba je podpisywać na nowo?