|
Zameldowanie a rejestracja firmy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
chcialbym sie zapytac czy sa jakies dodatkowe oplaty gdy jestem zameldowany w kielcach a firme chce otworzyc w krakowie??
NIe.
Rejestrujesz firme tam gdzie będziesz działać i nie ponosisz z tego powodu żadnych dodatkowych opłat
prawda ale tylko co do opłat ja mam takie informacje Osoby rozpoczynające prowadzenie indywidualnej działalności gospodarczej rejestrują się w prowadzonej przez gminy ewidencji działalności gospodarczej. Ewidencję działalności gospodarczej prowadzi gmina właściwa dla miejsca zamieszkania przedsiębiorcy - tj. miejscowości, w której przebywa przedsiębiorca z zamiarem stałego pobytu. W celu zarejestrowania swojej firmy należy udać się więc do urzędu gminy wraz z dowodem osobistym oraz wypełnić przygotowany przez dany urząd formularz- zgłoszenie. Organ ewidencyjny, czyli wójt, burmistrz albo prezydent miasta - dokonuje wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Zgłoszenie o dokonanie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej powinno zawierać: 1. oznaczenie przedsiębiorcy oraz jego numer ewidencyjny PESEL, o ile taki posiada, 2. oznaczenie miejsca zamieszkania i adresu przedsiębiorcy, a jeżeli stale wykonuje działalność poza miejscem zamieszkania - również wskazanie tego miejsca i adresu zakładu głównego, oddziału lub innego stałego miejsca wykonywania działalności gospodarczej, czyli rejaestracja w miejscu stałego pobytu a robic mozna na biegunie
Ja zakładałam firmę w Krakowie.
Stałe zameldowanie mam w województwie śląskim, w Krakowie - czasowe. Pisałam maila do UM z prośbą o wyjaśnienie, gdzie się mam rejestrować (odpisali szokująco szybko :) ). W jakiejś ustawie jest napisane, że firmę zgłasza się tam, gdzie jest miejsce zamieszkania, nie miejsce działalności. Ale zameldowanie czasowe wystarczy - trzeba mieć potwierdzenie z UM - jest dołączane do papierów. W Krakowie wpis do ewidencji załatwiany jest na miejscu, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło.
|
|