|
Zamiast "TAXI" to "TAKSI" |
Zamiast "TAXI" to "TAKSI"
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czyli taksi ale z nazwą na kogucie "TAKSI" i jazda bez koniecznosci licencji. Rejstracja działalnosci jako przewóz osob i jazda w ten sposob... Czy to jest legalne? Wczoraj w TV mowili o tym i nawet w internecie mozna znalesc ze tak ludzie jeżdza... na licencje czeka sie 2 lata i czeka sie w kolejce na miejsce... Czekam na jakies wiadomości... Co i jak zrobic...
jest to przewóz osób musisz mieć licencję na krajowy przewóz osób przeszukaj forum był gdzieś długi watek o tym
pozdrawiam denis
Mam w piatek egzamin na kategorie C i po zdaniu egzaminu bede robil kurs na przewóz rzeczy.... i teraz mi nasówa sie pytanie..... czy jesli razem zrobie kurs na przewóz osob to gdzie potem uzyskam tą licencje na przewóz osob? czy po takim kursie jest egzamin w WORD? czy nie ma egzaminu?
to moze ktos powie jak zdobyć tą licencje?
to jest inny kurs niż do licencji Ty robisz kurs dla kierowców do licencji nie trzeba kursu tylko zdany egzamin na certyfikat kompetencji przewoźnika, do licencji trzeba też parę innych rzeczy, poszukaj na forum. Po kursie na przewóz osób/rzeczy nie ma egzaminu. czasem nawet nie trzeba chodzić taki sposób na wyciągniecie od nas kasy
licencja na przewoz osob wymagana jest dla przewozow powyzej 9 osob a w Taksi raczej bedzie jezdzilo mniej wiec nie potrzeba zadnych dodatkowych dokumentow
nie prawda licencja na przewóz osób jest potrzebna zawsze kiedy chcesz przewieść kogoś zarobkowo możesz jechać nawet ferrari dwu osobowym ale jak wieziesz kogoś zarobkowo tzn masz firmę transportową to trzeba licencje, polecam przeczytać ustawę o transporcie drogowym prawdopodobnie pomyliło Ci się z kursem na przewóz osób dla kierowcy, gdzie jeśli jedzie samochodem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 5 osób łączenie z kierowca ten kurs jest wymagany, ale to nie licencja!!!
Jeszcze jedno pytanie. Jesli bede jeździł na licencji na krajowy przewoz osob to czy zawodowi taksówkarze sie nie beda wkurzac? U nas teraz jest za kurs 6 zł... bylo 5 wczesniej i nie wazne gdzie jedziesz... w obrebie miasta taka sama cena... ja bym bral 5.50.. Tylko czy nie miał bym jakis problemów?
Na pewno będą źli.
Uwierz mi, ja jestem w handlu długo i zawsze mam niższe ceny jak konkurencja i wiecznie mam problemy, ale ja się tym nie zrażam i mam gdzieś ich.
Sranie w banie żadnej licencji nie potrzeba tylko rejestracja działalności na przewóz taxi w pkd jest podpunkt okazjonalny przewóz osób nie używasz taksometru a nawet nie musisz mieć drogomierza tylko dogadujesz się co do trasy i jej kosztów jeśli jesteś vat-owcem wystawiasz fakture vat za usługe i cała filozofia. Wszystkie wasze odnośniki są do przewozu powyżej 9 osób na który trzeba mieć licencje i taxi. Tylko korporacje wymyśliły sobie licencje żeby wydoić jeszcze pare groszy od desperatów co mają w planie iść jeżdzić w przyszłości na taxi a póki co dorabiać na przewozie. Faktycznie tylko potrzebny jest wpis do działalności badanie psychotechniczne i od lekarza a co za tym idzie świadectwo kwalifikacji ze możesz zawodowo jeżdzić samochodem wydawane są na 3 lata na przewóz osób i na 5 na przewóz towarów.
A co do tego czy obecni taksówkarze nie bedą szczęśliwi , napewno tak przecież jesteś potencjalny konkurentem . edyta kazała dopisać :) /// przewóz osób nie może mieć na dachu reklamy podświetlanej jedyne co to możesz sobie walnąć jakiegoś małego kogucika na magnes choć i to chyba niebardzo jest legalne (musze się dowiedzieć) ale nikt mi nie zabroni zrobić i sobie wozić kartki czy czegoś tam za przednią szybą oczywiście wielkość w ramach rozsądku no i można sobie walnąć coś takiego jako osłonke przed słońcem z odpowiednim napisem kiedyś były takie modne :) ech lata młodości :) pozdrawiam
To aż tylu jest idiotów robiących jakieś głupie i drogie kursy skoro tak łatwo byłoby jeździć bez tego ? W dodatku jeszcze omijałby się w ten sposób ograniczenia i zezwolenia wydawane przez same miasta, kursy z topografii - które i tak są bez sensu w dobie GPSów a slużą tylko nabijaniu kasy miast ????
jest tez podpunkt handel bronią produkcja broni, obrót paliwami, utylizacja materiałów radioaktywnych i wiele innych które możesz robić bo pierwszej kontroli odpowiednich służb.
Jakoś nikt nie zauważył że wszystkie kursy na przewóz osób robią korporacje które potem takiego przewożnika zatrudniają, jest to dodatkowy dla nich dochód. Czy goście co mają przewóz osób i stali kiedyś pod Stadionem w Warszawie lub na rynku w Krakowie robili jakieś kursy :). Ja osobiście mam oprócz usług transportowych i auto handlu również przewóz osób. W pkd jest tylko taxi i okazjonalny przewóz osób jeden i ten sam numer
49.32. DZIAŁALNOŚĆ TAKSÓWEK OSOBOWYCH 49.32.Z Podklasa ta obejmuje: działalność polegająca na przewozie indywidualnych pasażerów do ustalonych przez nich miejsc, działalność polegającą na wynajmowaniu samochodów osobowych i furgonetek (< =3,5 t) z kierowcą. skup się na drugim podpunkcie na tym bazują również firmy świadczące usługi wynajmu samochodu do ślubu ja mam wszystko zarejestrowane w gminie i US nikt nie ma nic do mnie, najważniejszym słowem w tym podpunkcie jest WYNAJEM. Jest tylko jeden minus ale on mnie nie dotyczy mam sporo pracy :) ale samemu bez korporacji nie ma szans dlatego ludzie płacą za kursy w korporacjach i u nich mają możliwość zarobienia.
Spokojnie. Chłopak zapomniał, że nie ma gospodarki wolnorynkowej. Jest regulowana koncesjami, pozwoleniami, licencjami itp itd. Pewnie sklep monopolowy tez by sobie otworzył na podstawie wpisu do PKD.
Sprawdź również podobne tematy:
- TAXI jako taksi czyli "przewóz osób"
- Praca "na etat" ale "na fakturę"-jak to rozwiązać? - Dotacja "za" lub "na" utylizacje odpadów elektronicznych - Prawie "przwóz osób, taxi" może warto - Zamiast "dzień dobry"... - Czy oprócz produktów firmy "X",moge miec produkty firmy"Y"? - Sklep" CROPP" i "OKAZJA" - "Zasady ogólne" czy "ryczałt"? - Sprzedaż działalności gospodarczej " możliwe czy nie ""?? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|