|
Zarabianie w internecie |
|
Strona główna forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Mam 16 lat i chciałbym zacząć zarabiać. Interesuje mnie tylko zarabianie w internecie (roznoszenie ulotek itp. odpada). Co mi polecacie? Myślałem o sprzedawaniu na Allegro, ale tam trzeba by płacić podatki. Może granie na giełdzie? Na początek mam ok 1000zł. Proszę o pomoc.
jak narazie granie na giełdzie też ci odpada bo nie posiadasz NIPu a żeby go mieć trzeba mieć 18lat a poza tym też na giełdzie płacisz podatek od wygranej. Ponoć na allegro można mieć konto młodzieżowe czy jakoś tak to byś mógł coś zacząć sprzedawać
Jeżeli chcesz zacząć zarabiać w internecie odpuść sobie programy GPR (kilkanie w płatne e-maile), GPS (oglądanie płatnych bannerów), rozwiązywanie "zadań internetowych", wysyłanie 5zł na podane konto i dopisywanie sią na końcu oraz podobne bzdury.
Ja narazie sprawdzam temat programów partnerskich (kilkoro znajomych zarabiało na tym ok 1000zł m-c) rozliczenie odbywa się na zasadzie umowy o dzieło lub zlecenie więc nie trzeba zakładac firmy, do programów mogą również przystępowac osoby niepełnoletnie. Przygotowujesz stronę internetową lub czasami nawet nie jest wymagana sprowadzasz klientów i zarabiasz na prowizji jeżeli coś kupią. Na mojej stronie możesz znaleść opis narazie 60 programów wg wzoru rodzaj/prowizja/dostępne narzędzia promocyjne/przykładowe kreacje bannerowe. Oczywiście zanim pojawią się pierwsze pieniądze minie kilka miesięcy pracy nad promowaniem serwisu i zdobywaniu wiedzy, uczeniu się oraz testowaniu różnych rozwiązań. Podobnie jest z giełdą dużo trzeba się nauczyć, jest jednak mniejsze prawdopodobnieństwo straty niż w programach partnerskich, które nie wymagają w zasadzie większych inwestycji oprócz czasu i pracy.
W takim razie jak to wygląda z podatkami na Allegro? Zakładam sobie konto Junior i powiedzmy kupuje hurtowo i sprzedaje. Jak mam się rozliczyć z US?
W takim razie jak mam rozwiązać kwestię podatków na allegro? Zakładam sobie konto junior i kupuję hurtowo, a sprzedaję pojedynczo. Jak mam się rozliczyć z US, żeby wszystko było legalnie?
A z tymi programami partnerskimi to co muszę zrobić, aby było legalnie? I co z tym sprzedawaniem na Allegro? (Kupuję hurtem i sprzedaję pojedynczo) jak mam się rozliczać z US?
Bez względu na to jak będziesz zarabiał, musisz się rozliczyć z podatków.
W takim razie jak mam się rozliczyć z podatków jeżeli handluję na allegro przedmiotami które posiadam krócej niż 6 miesięcy?
witaj,
Jeśli chodzi o giełdę, to masz łatwy dostęp do foreksu (handel walutami), jednak wchodząc w to wliczaj 1-1,5 roku nauki zanim zaczniesz zarabiać (albo przestaniesz tracić :)-sprawdziłem to na własnej skórze. Jak twoi rodzice posiadają DG, możesz się pod nich podpiąć ze sprzedażą na allegro- jak miałem 16 lat trzaskałem na tym całkiem ładną kasę. powodzenia! :D
Proszę o odpowiedź na moje pytanie :
Więc jak z tym sprzedawanie na Allegro? (Kupuję hurtem i sprzedaję pojedynczo) jak mam się rozliczać z US, żeby wszystko było legalnie?
zdaje się, że żeby się rozliczać z US musisz mieć 18 lat. Najlepiej, jak twoi rodzice mają firmę, możesz wtedy się podpiąć pod ich rachunki...
Nicker7 w przypadku o który wspomniałeś czyli kupno hurtem i sprzedaż detaliczna są spełnione przesłanki prowadzenia działalności gosp. tzn prowadzenie w sposób ciągły, zorganizowany i mający na celu osiągnięcie korzyści majątkowej, więc teoretycznie powinieneś mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą, niestety wiek Ci to uniemożliwia. Na pocieche powiem Ci że bardzo wiele osób prowadzi taką sprzedaż na Allegro nie mając uregulowanej sytuacji prawnej. Jeżeli chodzi o to co mógłbyś zrobić, to faktycznie znajdź kogoś kto prowadzi firmę, przekonaj go aby w klasyfikacji PKD dokonał wpisu o prowadzeniu handlu przy wykorzystaniu internetu, (może to bez problemu zrobić i do niczego ten wpis go nie obliguje) ty będziesz prowadził ten biznes pod jego "skrzydłami" a co do podziału zsysków to się dogadasz :)
Pozdrawiam.
Jak masz 16 lat to nie możesz założyć DG wiec nie możesz handlować na allegro bo to jest jednoznaczne z prowadzeniem DG. Jedyny sposób to albo poczekać 2 lata i założyć DG albo odezwać się do AIP. Tam chyba można "zakladać DG" od 16 lat. Zakładać działalność w cudzysłowu bo działasz tak jakbyś miał własną firmę ale oficjalnie pracujesz dla nich na umowę zlecenie.
www.inkubatory.pl - tu masz wszystko
|
|