|
Zarobek przez internet - dochody mies. +20tys. wymagana dzia |
Zarobek przez internet - dochody mies. +20tys. wymagana dzia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Mam pytanie, jestem uczniem i doradzam sobie prowadząc grę w której sprzedaje przedmioty wirtualne za płatność smsem. Zyski miesięczne przekraczają nieraz 20tys. Firma które udostępnia taką płatność odprowadza podatek dochodowy w swoim zakresie za mnie i na koniec roku przysyła PIT na podstawie, którego rozliczam się z US. Ale czy przy takim dużym dochodzie muszę coś od siebie odprowadzać albo prowadzić działalność czy mam spokój? Oto wygląd umowy o dzieło podpisane przez tego pośrednika i przeze mnie:
![]()
Nie musisz, ale przy tej kwocie warto ją założyć :). Sporo rzeczy wrzucisz w koszty i podatek do zapłaty będzie mniejszy, a do tego otworzysz sobie furtkę do innych projektów firmy i pozyskiwania np. reklamodawców na stronie gry (przy takich dochodach z premium wnioskuję, że ruch masz spory - jako firma spróbuj podpisać umowę z agencją reklamową to jeszcze dorobisz :)).
Dzięki wielkie za odpowiedz, ale ja tam nie będę zakładał żadnej działalności bo to tylko takie hobby, które przerodziło się jakimś cudem w niezły zarobek. I przez to zaczynam się zastanawiać coraz bardziej i denerwować czy fiskus się do czegoś nie przyczepi.
Ale działalność to nie od razu firma z pracownikami i lokalem. To po prostu lepszy i tańszy sposób na rozliczanie dochodów. Do tego skarbówka może doczepić się, że podpisując ciągle z firmą X umowę o dzieło powinieneś się u niej zatrudnić na etat - wiem głupio brzmi, ale już takie uwagi znajomy słyszał od nich.
Popatrz, obecnie zarabiasz powiedzmy 20 tys miesiecznie czyli 240 tys rocznie. Będziesz miał na pewno sporo podatku do dopłaty. Dla umowy o dzieło koszt uzyskania przychodu to 50% czyli podatek płacisz od 120 tyś rocznie. Firma odprowadza co miesiąc za Ciebie 19%, w skali roku da to 22800 zapłaconego podatku. Problem w tym, że ta kwota to już najwyższy próg podatkowy, który będzie Cię sporo kosztował przy zeznaniu rocznym. Masz płacić taki podatek: "20 311 zł 31 gr + 40% nadwyżki ponad 85 528 zł". Czyli 20311,31 zł + (120000-85528)*40% = 34100,11 zł. Odprowadzone masz 22800, więc dopłacić będziesz musiał 11300,11 zł. Jeśli będziesz miał działalność i uda ci sie udokumentowac 50% kosztów np. faktury za domeny, serwer, telefon, internet, prąd, papier do drukarki i inne materiały eksploatacyjne to jedziesz na podatku liniowym 19% bez względu na zarobioną kwotę. Na niczym nie musisz się znać - idź do biura rachunkowego i z jednym dokumentem miesięcznie +kilka f-r kosztowych obsłużą Cię za 150 zł miesięcznie a ty do skarbówki nie będziesz musiał sie nawet ruszać :).
Dzięki wielkie za pomoc, niewielu osobom chciałby by się tak pomagać. Ale nurtuje mnie ostatnia wątpliwość. Jeśli za pomocą tych płatności smsem sprzedaje w grze wirtualne przedmioty to musze od nich odprowadząć jakiś własny podatek VAT czy coś w tym stylu czy nie? Czytałem, że jeśli wartość przedmiotu nie przekacza 1tys zł to nie a tutaj jeden przedmiot kosztuje 10zł, czy więc także mam spokój z tym?
W twoim przypadku nie ma znaczenia co sprzedajesz. Też zarabiam na usługach premium sms i po prostu raz w miesiącu wsytawiam firmie fakture na "promocja usług premium sms" sztuk 1 :). Przy płatności sms'em nie musisz wystawiać paragonu/faktury osobie, która kupuje bo taką rolę pełni jej rachunek za telefon. Inna bajka jeśli przyjmowałbyś płatności np. przelewem.
Jak to TY sprzedajesz ? Firma sprzedaje i to ją obowiązują przepisy w kwestii VAT...
A jaka to jest gra jeśli można wiedzieć?
Dzięki za informacje ale ten dotpay naprawdę ma słaby kontakt i dosłownie niczego od nich się nie można dowiedzieć :/
Gra to siec prywatnych serwerów gry MMORPG - Tibia opartych na open-sourcowych silników.
Najlepiej weż synu w rękę ustawę o podatku dochodowym i nie wierz bezdurno w to co inni Ci piszą.
To Tobie siądzie na dupę Urząd Skarbowy a nie im ! Jeśli zarobisz rocznie kwotę jak wyżej ktoś obliczał to zapłacisz o wiele więcej niż myślisz! Koszty uzyskania przychodu ustawa określa na 20 % a nie 50%. Tyle mają artyści i in. Możesz się uprzeć, że masz koszty uzyskania przychodu wyższe ale będziesz musiał to udowodnić Urzędowi Kontroli Skarbowej. Przy tym typie działalności nie masz na to szans. Można więc śmiało założyć, że Urząd Skarbowy potraktuje 80% zarobionej kwoty jako dochód i od tego obliczy podatek dochodowy. Przygotuj się więc na spory ból portfela. Firma która Cię zatrudnia musi odprowadzić od Twoich dochodów 20 % zaliczki na co musi Ci wystawić PiT, resztę płacisz sam. Jest tylko jeden sposób uniknięcia tego bólu. życzę powodzenia
Coś mieszasz kolego Romanie.
Kolega świadczy legalnie usługi zlecenie, lub też wykonuje umowę o dzieło. Zleceniodawca wypłaca wynagrodzenie, odprowadza za niego podatek i jest OK. Nie ma przymusu rejestrowania żadnej Działalności Gosp. Rozliczyć się można normalnie PIT-em roczznym według skali, oczywiście odprowadzając odpowiednią różnicę między progami podatkowymi. W takim przypadku wszystkie sprawy podatkowe w ciągu roku zalatwia zleceniodawca. Należy oczywiście sprawdzić, czy faktycznie odprowadzany jest podatek dochodowy przez niego. Zaletą takich rozliczeń są zryczałtowane koszty uzyskania przychodu wynoszące 20% przychodu -> których to kosztów przy zarejestrowaniu DG odliczyć by nie można było, gdyż odliczeniu podlegają tylko udokumentowane koszty. I wszystko jest legalnie w majestacie prawa, stosując się do takich rad, każdy zleceniobiorca biorący zlecenie jako osoba fizyczna musiałby rejestrować DG. Nie ma takiego przymusu.
pracodawca odprowadza za niego ZALICZKĘ na podatek dochodowy!!!
Podatek ustala się jako różnicę między przychodem a kosztami uzyskania przychodu minus zaliczka wpłacona przez pracodawcę.Pozostała kwota jest opodatkowana stawką wg uzyskanego dochodu. Przy takiej jak opisana sytuacja podatek będzie piękną kwotą.
A co ma do tego podatek ??? Oczywiście że musi zapłacić podatek. Nie o tym była mowa. Podatki każdy musi zapłacić, bez względu czy pracuje, czy świadczy zlecenie, czy też prowadzi DG. Duży zarobek -> duży podatek. Ameryki nie odkryłeś.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zarobek przez internet - dochody mies. +20tys. wymagana dzia": - Zarobek Przez Internet - Mobilny Internet orange free transfer 6gb lub 7gb na 5 mies. - GRA PRZEZ INTERNET - Tv przez internet - 1zł.przez internet.
• Strona 1 z 1
|
|