|
Zatrudnienie bezrobotnego |
Zatrudnienie bezrobotnego
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie :jeżeli zatrudniam osobe bezrobotną ,która na podstawie umowy o prace idzie sie wyrejestrować, to mam obowiązek zgłosić w biurze pracy, przyjecie jej. Odrazu dodaje ze potrzebna mi jest fachowa porada
Ustawa z dnia 20-04-2004 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
Pracodawca przed zatrudnieniem osoby lub powierzenie jej innej pracy zarobkowej jest obowiązany uzyskać od niej pisemne oświadczenie o pozostawaniu lub nie w rejestrze bezrobotnych.W przypadku gdy zatrudniana osoba zarejestrowana będzie jako bezrobotna-pracodawca ma obowiązek zawiadomić w formie pisemnej w okresie do 5 dni,właściwy powiatowy urząd pracy o zatrudnieniu tej osoby lub powierzenie jej innej pracy zarobkowej.Niedopełnienie tego obowiązku jest kosztowne.Zgodnie z art 119 w/w ustawy ,kto nie dopełni tego obowiązku podlega karze grzywny nie niższej niż 3 tys.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zatrudnienie bezrobotnego": - zatrudnienie bezrobotnego powyzej 50 lat - Wsparcie na zatrudnienie bezrobotnego - dotacja na zatrudnienie bezrobotnego - Dotacja z UE + Spółka + Zatrudnienie bezrobotnego - Zatrudnienie mnie jako bezrobotnego w firmie a ZUS?
• Strona 1 z 1
|
|