|
Zawieszanie działanosci dospodarczej |
Zawieszanie działanosci dospodarczej
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
jak w temacie ? jak sie odbywa ? co trzeba złożyc i gdzie ? jakie są konsekwencje
znalazlem taka informacje na jednym z forum
1.. Wizyta w Ewidencji Działalności gospodarczej w Urzędzie gminy lub miasta gdzie była rejestrowana DG. Złożenie wniosku o zawieszenie działalności (druk dostępny w urzędzie) wraz z oświadczeniem że nie zatrudniasz pracowników. Tam - od ręki bądź za kilka dni, otrzymasz zaświadczenie o zawieszeniu. Kopia jest wysyłana do urzędu skarbowego i ZUS.Ale i tam powinnas zglosic osobiscie lub listownie (do US - wg siedziby firmy) 2. Wizyta w Urzędzie skarbowym - składasz podobny wniosek z oświadczeniem oraz kopię zaświadczenia z ewidencji działalności o zawieszeniu. Poproś o potwierdzenie złożenia (pieczęć US) na kopii składanego wniosku. 3. Wizyta w ZUS - składasz ZWPA i ZWUA oraz kopie zaswiadczenia z edg o zawieszeniu. Weź potwierdzenie na kopiach. UWAGA - pamiętaj, że zawieszenie działalności rodzi skutek w składkach ZUS od 1. dnia miesiąca następującego po dniu zgłoszenia zawieszenia w ewidencji działalności! Np. gdy złożysz wniosek o zawieszenie w ewidencji dnia 30.wrzesnia, to zawieszenie i brak obowiazku skladek dziala od 1. pazdziernika. Na dokumentach wyrejestrowujacych ZWPA i ZWUA wpisujesz date 1.10. Ale gdy zlozysz wniosek w ewidencji dnia 1 pazdziernika, to niestety zawieszenie dziala od 1.listopada a za caly pazdziernik musisz zaplacic skladke. I wyrejestrowanie z ZUS jest dopiero z data 1.listopada. jestem studentem zalozylem jakies 2-3 miechy temu firme jednak nie przynosi ona zyskow, chciałbym ja zawiesic tylko jak dokładnie z tymi skladkami na zus po zawieszeniu bede musiał dalej płacic zdrowotne ?? a ajk z ulga ktra mnie obowiazuje przez pierwsze 2 lata , jesli np po 10 miesiacach odwiesze działalnosc..??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zawieszanie działanosci dospodarczej": - Ulga na ZUS ? Zawieszanie działalności? - Dodatek do działaności - Otwarcie działaności - szczegóły - Dodatek do działaności - biznes - Kredyty na rozpoczęcie działaności gospodarczej.
• Strona 1 z 1
|
|