|
Zawieszenie działalności a składki na ZUS |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Mam działalnośc gospodarczą,którą przez ostatnie trzy lata zawieszałam i oczywiście w tym czasie składek nie płaciłam.W tej chwili również jest zawieszona.Czy moge sie spodziewać ,nawet po kilku latach że bede musiała płacic te zaległe składki.Nadmieniam że całą ksiegowośc w czasie prowadzenie działalności prowaddziło mi biuro rachunkowe,które niestety nie informowało mnie że kiedys moze zaistniec taka sytuacja.Proszę o odpowiedzi
Sprawa jest trudna, przepis mówi wyraźnie, że osoba prowadząca pozarolniczą działalność podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania. W przepisach nie ma słowa o zawieszeniu działalności, więc ZUS'y ścigają płatników za niepłacone okresy składkowe. Dobrym posunięciem jest zgłoszenie w ZUS zaprzestania świadczenia działalności gospodarczej na określony czas (formularzu ZUS ZWUA z kodem przyczyny wyrejestrowania z ubezpieczeń 100 - ustanie tytułu do ubezpieczeń, oraz formularz ZUS ZWPA - kod 111 - zaprzestanie prowadzenia działalności). Najlepiej zapytaj w swoim ZUS czy już nie zalegasz ze składkami na ubezpieczenie.
Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju działalność prowadzisz. Jeśli jest to typowa działalność sezonowa to masz prawo "zawieszać działalność" i wyrejestrowywać się w Zus w okresie kiedy tej działalności rzeczywiście nie prowadzisz. jednak jeśli zawieszasz ją na czas tzw oczekiwania na kolejną umowę..zlecienie czy jak tam to nazwiesz to mozesz miec powazny problem z Zus. Mozesz zostać objęta przez Zus ubezpieczeniem za okresy w których zawieszzalas dzialalnosc. Napisz jaki to jest rodzaj działalności a powiem Ci wtedy więcej.
a czy wypożyczajac sprzet wodny , majac działalnosc moge ja zawiesic po "sezonie" ?? czy wtedy płace zus ?
Ja niedawno miałam też taką sytuację, mianowicie zawieszenie działalności.
W momencie zawieszenia należy zgłosić ten fakt do ZUs-u i wyrejestrować się z płacenia składek. Jak się wznawia - należy ponownie się zarejestrować. Ja nie zgłosiłam zawieszenia od razu i nie płaciłam składek, dopiero poszłam do ZUS-u jak wznawiałam działalność, wytłumaczyłam sytuację i zgłosiłam wstecznie zawieszenie i już mam uregulowaną sytuację. Najlepiej iść sie zapytać czy nie zalegasz ze składkami, a jeśli zalegasz, to na te okresy kiedy nie płaciłaś wyrejestrować się jeśli faktycznie miałaś zawieszoną działalność i będzie OK.
Witam, ja jestem w takiej sytuacji, ze podałem datę rozpoczęcia działalności na 1 maja. Niestety okazało się, że będę mógł zacząć pracować dopiero pod koniec tego roku, czy można tą datę przesunąć? I czy sam fakt bycia zarejestrowanym tylko i wyłącznie w rejestrze Urzędu Gminy zobowiązuje do zgłoszenia się do U. Skarbowego?
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Witam zawiesilem swoja dzialalnosc od dnia 30.04.2008 zglosilem to do zusu wyrejestrowalem sie z ubezpieczen, czyli teraz place ostatnia skladke zdrowotna za kwiecien tak? czy juz nie musze? moge ja zaplacic np za 2 miesiace jak bede przy kasie? i jak to jest z odsetkami duze sa?
|
|