|
Zawieszenie działalności a składki na ZUS |
Zawieszenie działalności a składki na ZUS
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Mam działalnośc gospodarczą,którą przez ostatnie trzy lata zawieszałam i oczywiście w tym czasie składek nie płaciłam.W tej chwili również jest zawieszona.Czy moge sie spodziewać ,nawet po kilku latach że bede musiała płacic te zaległe składki.Nadmieniam że całą ksiegowośc w czasie prowadzenie działalności prowaddziło mi biuro rachunkowe,które niestety nie informowało mnie że kiedys moze zaistniec taka sytuacja.Proszę o odpowiedzi
Sprawa jest trudna, przepis mówi wyraźnie, że osoba prowadząca pozarolniczą działalność podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania. W przepisach nie ma słowa o zawieszeniu działalności, więc ZUS'y ścigają płatników za niepłacone okresy składkowe. Dobrym posunięciem jest zgłoszenie w ZUS zaprzestania świadczenia działalności gospodarczej na określony czas (formularzu ZUS ZWUA z kodem przyczyny wyrejestrowania z ubezpieczeń 100 - ustanie tytułu do ubezpieczeń, oraz formularz ZUS ZWPA - kod 111 - zaprzestanie prowadzenia działalności). Najlepiej zapytaj w swoim ZUS czy już nie zalegasz ze składkami na ubezpieczenie.
Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju działalność prowadzisz. Jeśli jest to typowa działalność sezonowa to masz prawo "zawieszać działalność" i wyrejestrowywać się w Zus w okresie kiedy tej działalności rzeczywiście nie prowadzisz. jednak jeśli zawieszasz ją na czas tzw oczekiwania na kolejną umowę..zlecienie czy jak tam to nazwiesz to mozesz miec powazny problem z Zus. Mozesz zostać objęta przez Zus ubezpieczeniem za okresy w których zawieszzalas dzialalnosc. Napisz jaki to jest rodzaj działalności a powiem Ci wtedy więcej.
a czy wypożyczajac sprzet wodny , majac działalnosc moge ja zawiesic po "sezonie" ?? czy wtedy płace zus ?
Ja niedawno miałam też taką sytuację, mianowicie zawieszenie działalności.
W momencie zawieszenia należy zgłosić ten fakt do ZUs-u i wyrejestrować się z płacenia składek. Jak się wznawia - należy ponownie się zarejestrować. Ja nie zgłosiłam zawieszenia od razu i nie płaciłam składek, dopiero poszłam do ZUS-u jak wznawiałam działalność, wytłumaczyłam sytuację i zgłosiłam wstecznie zawieszenie i już mam uregulowaną sytuację. Najlepiej iść sie zapytać czy nie zalegasz ze składkami, a jeśli zalegasz, to na te okresy kiedy nie płaciłaś wyrejestrować się jeśli faktycznie miałaś zawieszoną działalność i będzie OK.
Witam, ja jestem w takiej sytuacji, ze podałem datę rozpoczęcia działalności na 1 maja. Niestety okazało się, że będę mógł zacząć pracować dopiero pod koniec tego roku, czy można tą datę przesunąć? I czy sam fakt bycia zarejestrowanym tylko i wyłącznie w rejestrze Urzędu Gminy zobowiązuje do zgłoszenia się do U. Skarbowego?
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Witam zawiesilem swoja dzialalnosc od dnia 30.04.2008 zglosilem to do zusu wyrejestrowalem sie z ubezpieczen, czyli teraz place ostatnia skladke zdrowotna za kwiecien tak? czy juz nie musze? moge ja zaplacic np za 2 miesiace jak bede przy kasie? i jak to jest z odsetkami duze sa?
w 2001 r otwożyłam działalność,którą zawiesiłam w 2002.W 2007 r.dostałam pismo z u.skarbowego o zapłacenie kary za nie wyrejestrowanizyću działalności.Wyrejestrowałam ją w 2007i zapłaciłam kare.Teraz chce otworzyć działalność i myślałam że będe płacila przez dwa lata ten niższy zus,a podobno mi się nie należy bo minelo mniej niż 5-lat od prowadzenia ostatniej działalności,czy nie liczy się data wstrzymania
Problem z końcem 2006r. zmuszony byłem po 14 latach zawiesić działalność .Jestem wciężkiej sytuacji .Od początku 2007r. pracuje w fwielu firmach gdzie był płacony za mnie zus.Nadmienie żę moja księgowa doradziła mi tak zrobic i wszczeła procedur związane z tym (zus i us ),ale nie mam pewniośći czy jest to wszystko w pożądku. Obecnie zaczołem prace w warsztacie w spoocie po z podprzedniej zotałem zwolniony.Od początku roku pracowałem w 3 firmach bez angażu nikt nie chciał mnie zatrudnić - taki muj los .W ubieglym rioku pracowałem legalnie w norwegi.Na putania w mojej sprawie księgowa dawała mi wielokriotnie wymijające odopwiedzi.Ale jakis miesiąc temu ostrzegła mnie księgowa w firmi w kturej ostatnio pracowałe że będę miał poważne problemy.Mój obecny stan majątkowy to mieszkanie 68 metrów w którym mieszkam ja z żoną i dzieckiem zajmuje dwa pokoje i moji rodzice w wieku 75 i 72 lata zajmujący średni pokóJ,ŻONA MA STARY SAMOCHÓD TICO 12 LAT KUPIONE za pożyczke do społaty 3 lata spłata ok160 zł ,ja mam pożyczke na remont ogrzewania jeszcze do spłaty 4400 zł rata 210zł (2 lata spłat),no i chyba największy błą wspulny kredyt na szmochód z moim ojcem do2014 r. 34000zł rata 635 zł(spłaca muj ojciec).Po waersztacie zostały mi książki rary komputer 4 - 5lat,drukarka nie sprawna ,klucze (płaskie oczkowe,nasadki itorksy,wiertarka stołowa ,kompresor14 letni mały,prasa reczna,pare lewarków wszystko mocno zużyte więc nie przedstawiające większej wartości może razem 3 tyś zł-można przyjąć że wszystko się zamortyzowalo. Co zrobic dalej by wyjść z tej sytuacji nie chcę zrtacic mieszkania ani pogłębić problemy rodzicom ani rodzinie.Nie mam obecnie ŻADNYCH OSZCZĘDNIOŚĆI.Prosze wszystkich życzluiwych o porade co dalej jak zakończyć to. Nie jestem chulakom,pijakiem ani oszustem poprostu nie jestem obeznany w prawie i to mój największy błąd.Jeśli ktoś możę mi pomuc dorado będe dozgłonnie wdzięćzny.Nie układm misię poprostu od wielu lat.Kontakt ze mna tel.602 253 217 lub meil woj1701@op.pl ewentualnie po meilu skeyp MOXY41. Wojtek z GDAŃSKA
Ale z JAKIEJ konkretnie sytuacji chcesz "wyjść".
Chętnie ci pomogę, ale nie napisałeś o co tak właściwie ci chodzi, pomimo dośc długiego tekstu.
Wiem, że to już stary temat ale problem mam podobny.
Zawiesiłam działalność w 2003 roku i nadal jest zawieszona. Nie płaciłam składek. I teraz moje pytanie: Czy mogę teraz zacząć opłacać składki emerytalne i rentowe (nadal działalność będzie zawieszona)? Jeśli tak to jak będzie obliczana ich wysokość?
Witam,prowadze działalnosc gospodarcza salon kosmetyczny,zalegam z płatnosciami Zus i US.-wszystko to przez to ze dzialalnosc byla zakladana z kredytow a męża firma zalegała z płatnosciami wypłaty co trwa to do dzis.gdyby jednak na czas byly chociaz płacone jego wypłaty firma moja dzialala by jako tako bez długow.Ale nie to teraz gdybac trzeba teraz to uporzadkowac jakos a ze to jest moja pierwsza dzialalnosc pomocy w tym nie mam żadnej prawie od nikogo,bo wiadomo dzis to trudno nawet i o pomoc.DG jest rozliczana w formie podatku-karta podatkowa,gdzie miesieczna składka to 126zł.,a ZUS-350zł.jestem jeszcze na małym składkowaniu ale tak jak muwie byly ciezkie czasy i mąż tez niepracował,takze bylo ciezko i stad to wszystko sie nazbierało.niepłace składek juz od wrzesnia 2010r.do grudnia.ani zus ani podatek.Wkoncu otrzymałam powiadomienie o zajeciu prawa majątkowego stanowiacego wierzytelnosc z rachunku bankowego u dłuznika zajetej wierzytelnosci bedocego bankiem w kwocie 797zł. teraz mam pytanie co mam zrobic w tej kwestji jesli mąż niepracuje,bo jest zima,ja nadal mam salon ale słabe bardzo dochody,mąż czasem cos zarobi wiecej ale to jest za mało wciaz by to uregulowac.Czy mam zawiesic dzialalnosc?czy co teraz mam zrobic by wyjsc z tego cało?ogolnie calosc długu z firmy to w ZUS-3500zł. okolo,a podatek 1260zł.Prosze pomóżcie mi co mam zrobic?czekam na odpowiec od naprawde kogos kto mi pomorze i mądrze pokieruje.
A tak wiele się pisze i ogólnie mówi, ze ci co mają działalności gospodarcze siedzą na pieniądzach. A rzeczywistosć jest inna diametralnie. Przeważnie działalność jest kredytowana i często taki kredytowany biznes nie wychodzi. A co do ZUSu to napisałbym wniosek o rozłożenia na raty swoich zobowiązań, tłumacząć swoją trudną sytuację finannsową.
Mi chodzi o to by spłacic jak najszybciej ZuS i by to rozłorzono mi na raty czy wogóle jest to możliwe?
jest możliwe
Sprawdź również podobne tematy:
- Składki na ubezpieczenia zdr. a zawieszenie działalności
- Zawieszenie działalności - Zawieszenie działalności a US - Zakładanie i zawieszenie działalności - Zawieszenie działalnosci a dotacje - Zawieszenie działalności, a jej odwieszenie - Zawieszenie działalności - KRUS - Zawieszenie działalności a składka ZUS - ZAWIESZENIE DZIAłALNOśCI FIRMY Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|