Witam,
mój narzeczony zakłada DG kożystając z dotacji PUP, czy jeśli po roku zawiesi działalność, to jako jego żona mogę skożystać z unijnych dotacji i na siebie otworzyć taką samą działalność gospodarczą? np sklep?
|
Zawieszenie działalności i rozpoczęcie drugiej |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam,
mój narzeczony zakłada DG kożystając z dotacji PUP, czy jeśli po roku zawiesi działalność, to jako jego żona mogę skożystać z unijnych dotacji i na siebie otworzyć taką samą działalność gospodarczą? np sklep?
Jeżeli będziesz spełniać warunki to możesz się o dotację ubiegać. Komisja może Ci jej jednak nie dać jeżeli Twój mąż dostał wcześniej na tą samą działalność.
Witam
Chciałem skorzystać z dotacji unijnych na modernizację stacji paliw, dostosowanie do wymogów unijnych. Inwestycja pochłonie około 100mln zł. Mam już na to środki, zastanawiam się z jakiego programu mógłbym skorzystać? Czy nawet jak ukończę inwestycję mogę starać się o dofinansowanie? jaki jest okres w którym mogę złożyć dokumenty i jakie mają to być dokumenty? ktoś jest w stanie mi pomóc? pozdrawiam K.
A nie pomyliły Ci się czasem zera? ;-)
Procedura wygląda tak: składasz wniosek, rozpoczynasz inwstycję, kończysz ją, dostajesz pieniądze. Nie da się zrobić inaczej. W tej chwili nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie dokładnie dokumenty będzie trzeba złożyć - po prostu nie ma jeszcze wytycznych. Mają zostać opracowane i zatwierdzone do października. Jeżeli tak się stanie to być może od listopada będzie można składać wnioski. Jesli nie spieszy Ci się z tak bardzo z tą inwestycją to poczekaj te kilka miesięcy - perspektywa otrzymania zwrotu połowy poniesionych kosztów przy tych kwotach jest chyba kusząca ;-)
Witam!
tak, to jest przeszło 100tyś, tu zaszła pomyłka, szkoda, że tak cholernie drogo, ale się opłaci, z dotacjami czy bez, a jak można coś uzyskać, czemu nie;) czyli do końca roku nie mogę tego ruszyć, nie mogę rozpocząć inwestycji? Ja słyszałem, że można dostać dotacje nawet po zakończeniu inwestycji, oczywiście w określonym czasie. Ponoć, podkreślam ponoć!, wystarczyło do wniosków dostarczyć również faktury na zakup dóbr inwestycyjnych itp... generalnie lekko mnie to wkurrza...czemu tak późno? inne kraje też mają takie opóźnienia czy to tylko specyfika polska? proszę o odpowiedź pozdrawiam
Dotację dostaje się po zakończeniu inwestycji. Pod warunkiem, że przed jej rozpoczeciem złożyło się o nią wniosek i że został on rozpatrzony pozytywnie.
To zasługa wielokrotnie wychwalanej przez naszego najwspanialszego premiera minister rozwoju regionalnego.
A wniosek to co? ma jakieś ramy pewnie, jakiś szablon jest na to? a biznesplan też trzeba rozumiem? jeszcze coś oprócz tego?
Jak już napisałem wcześniej MRR nie opracowało jeszcze wytycznych a co za tym idzie także wzoru wniosków i innych załączników.
|
|