|
ZAWYZANIE FAKTURY |
ZAWYZANIE FAKTURY
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Zawsze mnie to interesowalo, wiec moze mi powiecie dlaczego firmy czesto od innych firm kupuja zawyzone faktury? Tzn to rozumiem obnizaja w ten sposob koszta i placa mniejszy podatek. Ale jaki interes ma w tym firma ktora wystawi taka lewa fakture? Owszem wezmie swoja dole od firmy ktora chce obnizyc koszty ale z drugiej strony podwyzsza sobie znacznie obroty i w rezultacie zaplaci wyzszy podatek? ZNAJDZIE SIE JAKAS MADRA GLOWA KTORA ZNA ODPOWIEDZ :) ?
Firma sprzedała coś bez faktury i teraz aby się księgowo zgadzało musi ją wystawić.
Chodzi mi glownie o sytuacje gdy firma sprzedaje mi laptopa za 2 tysiace, a na fakturze jest 4 tysiace? Wiec nie ma tu zadnej lewej faktury tylko jest zawyzona... Wiec jaki ma w tym interes firma zawyzajaca fakture?
Firma będąca np. na ryczałcie
3% handel 5% usługi budowlane 8,5% usługi inne Płaci podatek od przychodów jak wyżej. Firma płacąca podatek liniowy płaci 19% podatku. 19% - 8,5% = 11% (arbitraż 5% się opłaca dla każdej ze stron) A w przypadku 3% ryczałtu wyjdzie więcej. PS. To tylko jeden z powodów "sprzedawania faktr" :))
Panowie, albo ja jestem glupi albo wy nie umiecie mi wytlumaczyc :) Mowicie tu o stawkach procentowych, co z tego czy to jet 5% czy 22% jesli wytawiajac zawyzony rachunek firma musi zaplcic wiekszy podatek?
chodzi o to, ze kaska idzie pod stołem, bo tamta firma co zawyza faktura jest na ryczalcie, albo karcie podatkowej i moze to zrobic. Przykład: Ty masz tysiac kosztu, oni tysiac dochodu. Ty od tysiaca kosztu odliczysz sobie od podatku 190 zł, oni zapłacą np. 5 procent ryczałtu, czyli 50 zł. Dasz komuś np. 100 zł, on zarabia 50, ty oszczędzasz 90. To oczywiście przestępstwo, ale trudne do udowodnienia.
To proste jak drut. Oni moga byc na ryczalcie i zaplacic tylko 5 procent od przychodu, ty se odliczysz 19 procent. I ta roznica jest polem do nadużyć.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "ZAWYZANIE FAKTURY": - allianz i zawyżanie - faktury na 0 VAT z UK - faktury - FAKTURY - FAKTURY VAT - faktury VAT
• Strona 1 z 1
|
|