|
Zbieranie makulatury |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym sie spytac o pewną rzecz .Mianowicie Mieskzam w Walbrzychu gdzie est najwieksza strefa ekonomiczna w Polsce .Jest tam wiele zakladów ,W padlem na pomysł zeby zbierac jaką kolwiek makulature ,Firmy płacą duze pieniadze za wywoz śmieci ,Ustawił bym napocvzątku jakies profizoryczne pojemniki na makulature ., czy to w mairę dobry pomysl .W koncu trzeba jakos zaczac zarabiac ten pierwszy milion
Z tego co się orientuje makulatury jest dużo - ale i tak ceny są malutkie - kolo 25 gr za kilogram.Pozatym trzeba mieć miejsce gdzie to się składuje a firma nie kupic 5, 10 czy 100 kg tylko to idzie na grube tony.Zeby ograniczyc miejsce przydala by sie prasa - kolo 20 tys.Nie mowiac o konaktach zeby to sprzedac co czasami nie jest takie latwe.Czasami moze przydac sie auto - np transit bo nie kazdy bedzie chcial odebrac towar osobiscie.
Co do pojemnikow o ktorych wspominasz - na to z tego co wiem trzeba miec zezwolenie. Pozatym ludzie co zajmuja sie "zbieractwem" jak widac najchetniej zbieraja puszki (2,7 zl/kg) czy miedz (kolo 17 zl/kg).Jako ze slask jest okregiem typowo przemyslowym proponuje przejsc sie po firmach i zaproponowac im ze bedziesz zabieral jakies kartony czy cos z papieru czy tektury co idzie na smietnik ale i tak nie wiadomo czy na to pojda. To tyle z mojej strony
jesli chodzi o makulature to ja mam ok 100-200kg dziennie jednak nie caly czas mam podstawione kontenery z firmy remondis i to naprawde jest maly koszt wywoz dwa razy w tygodniu chyba ze zapomna co czasem im sie zdarza ale po telefonie zazwyczaj nadrabiaja
kontenery stoja po za działka zeby smieciarki mogły swobodnie podjerzdzac czasem sa juz o 6 rano gdy firma jest jeszcze zamknieta z tego samego powodu sa otwarte tzn sa klapy na nich ale kazdy moze otworzyc myslalem ze makulatura bedzie mi znikac a tu nic choc skup jest ok 2 km jedynie zima troche ludzi zabiera do rozpalania w piecach wiec chyba zby dobry interes to nie jest a transitem to bys musial na okraglo jezdzic zeby to wszystko odebrac to samo jest z folia z ktora tez placa w skupie co prawda jakies grosze ale cos tam mozna dostac wiec jesli juz cos takiego chcesz robic i zyc z tego to musi to byc na bardzo duza skale
|
|