|
Zbijanie palet - strona 3 |
Zbijanie palet
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam morze byl by ktos w stanie udzielic mi informacji od czego zaczac zakladajac tartak? jakie pilarki kupic i tak dalej. trak to oczywista sprawa ale reszta spszetu potrzebnego np do zbijania palet...
Zwykłe palety na targ z warzywami możesz i na kolanie zbijać, ale jak większe ilości czy to mniej profesjonalne czy bardziej (EURO palety) to już wyrzuć kasę na profesjonalny sprzęt do tego za kilka stówek.
Kiedys widziałem na allegro używaną linię do produkcji palet kosztowała 50 tys. ale nie weim jaki był jej stan itd gdyż sie na tym nie znam
gdyby ktoś był na poważnie zainteresowany produkcją palet - zapraszam na priv.
Produkcja palet to ciężki biznes. Jestem w nim prawie od 13 lat, zaczynałem od jednej piły na wózku za 3 tyś zł.Aktualnie posiadam trak dwu wałowy-czteropiłowy do pryzmowania na dwa silniki po 18 kw, wielopiłę 18 kw, obrzynarke desek na długosc z podajnikiem , jeża do wycinania desek z oflizów 11kw,traka taśmowego bez hydrauliki 11 kw, automatyczną zbijarkę do palet wydajnośc ok 25 palet na godzinę, piłę z przesuwanym stołem do ciecia klocków, kompresor 250 litrów, wózek widłowy terenowy 3,5 tony, dwie piły motorowe husgvarna 257, 256. Dmuchawa (wyciąg) trocin 15 kw. I to jest mało, brakuje ciągle sprzętu żeby ułatwić sobie pracę. Nie wspomnę juz o większym prądzie na który czekam juz 2 lata bo aktualnie nie mogę załączyć jednocześnie wszystkich maszyn. W moim przypadku zbicie palet nie jest problemem, najwięcej wysiłku kosztuje naciecie elementów. Pracuje nas 4 osoby po 10 godzin dziennie i jeśli idzie dobrze robota jesteśmy w stanie naciac kompletnych elementów na 100 palet to jest 8 kubików drzewa Problemy z drzewem dobrej jakości,trzeba się nieżle nakombinować żeby takie zdobyć, aktualnie kupuję po 160 zł za m3. Trzeba się pilnować znaleźć dobrego dostawcę który nie oszuka nas na ilośc. Bo na mierzenie drzewa gdy cięzarówka przywiezie ok 35 kubików i zrzuci to na jedną wielka kupę nie ma czasu ani mozliwości a ile było dopiero wyliczysz kiedy wszystko przerobisz i policzysz co z tego wyszło. Dużym plusem jest to że oddaję trociny i zrzyny do firmy która produkuje płyty pilśniowe.Tak więc marzenia o łatwej produkcji palet to ułuda. Wracasz zmęczony do domu, mięśnie i stawy ponaciągane od dzwigania ciężkiego drewna, cały dzień huk maszyn i pył, co dostaniesz pieniądze to zaraz je wydajesz na dalszą produkcję i prawie ich nie widzisz, są gdzieś na koncie ale robisz przelewy i juz pusto na nim.Na jednej palecie jeśli dobrze wykorzystasz drzewo kilka zł zysku. Nawet nie wspominam o jednorazowych paletach których nie mogę sprzedać już od roku a mam ich 1200 sztuk. Palety to masówka jeśli chcesz się utrzymać musisz robic duże ilości bo produkując kilka sztuk to niema ekonomicznego sensu , no chyba ze ma się drewno za darmo. Apropo sprzedam palety jednorazowe 1200x800- tanio tel 889-778-665. Pozdro
Cześć czy wie ktoś jak dobrze i szybko zbijać palety, jutro ide do pracy na próbę i potrzebuje pomocy bo nie wiem za bardzo jak to sie robi, wielkie dzieki.?
witam szukam stalego odbiorcy palet z tektury ero palet 800/1200 przypuszczalna cenna za szt 10zl plus vat czekam na konkretne propozycje wspolpracy dzieki
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zbijanie palet - strona 3": - zbijanie palet - Produkcja palet - Maszyna do PALET itp ... - SKUP PALET - mix palet z importu
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|