Goolgi, nie przejmuj się krytykantami, tylko korzystaj z ich krytyk.... Jeśli kamienie nie przynoszą zysku, to mogą być dwie podstawowe przyczyny: albo za duże koszty, albo za małe dochody... O kosztach wszyscy tu mówią, wiec nie będe się powtarzał.... Ale nikt nie zastanawia się dlaczego te firmy, które przyjeżdżają po odbiór kamieni, to robią..... Najwidoczniej im się to opłaca. Należałoby więc sprawdzić dlaczego. Ja tego nie wiem, nie znam się na kamieniach :) Ale tak sobie myślę: nie ma sensu kopać się z koniem.... z kamieniołomami nie wygrasz, to są przemysłowe metody pozyskiwania kamienia na budowę dróg i zbieractwo raczej jest z innej epoki. Trzeba się zastanowić jakich kamieni kamieniołom nigdy nie będzie mógł dostarczyć. Myślę, że okrągłych. Oni kruszą skałę i mają jakby gruz. No więc pewnie żaden kamieniołom nie wygra z tobą na okrągłe kamienie :) Nie krusz więc swoich kamieni! Nie musisz też kupować drogiej maszyny! Pomyśl kto mógłby od ciebie wziaść okrągłe kamienie. Jestem z miasta i nie mam za dużo pomysłów: takie kamienie można używać do przyozdabiania ogródków domowych, do budowy tzw. kocich łbów (drogi z okrągłych kamieni), do budowy specjalnych, bajeranckich ogrodzeń i cokołów domów, do budowy jakichś rzeźb, pomników, do budowy stawów i parków. Inni czytelnicy tego tematu podadzą pewnie następne zastosowania. No i takie kamienie na 100% nie będą w cenie tłucznia pod drogi.... Cały problem sprowadza sie teraz do znalezienia odpowiednich odbiorców i być może selekcji kamienia dla róznych zastosowań....
Pozdrawiam... aaaaaaa... i pierwszą partię bym wziął do swojego ogrodu...