|
zdjęcia |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy można sprzedawać zrobione zdjęcia, np kwiatów? czy to w ogóle by się opłacało i czy w ogóle ktoś by kupił? Mam cyfrówkę, zdjęcia są dobrej jakości.
Oczywiście że się da sprzedawać zdjęcia.
Zazwyczaj robi się to na stockach. Są również pewne wymagania i zwykłym kompaktem nie da się ich przeskoczyć. Proponuję obszerną literaturę na temat stock-ów. Oto kilka z nich: istock, dreamstime, fotolia. shuterstock .... Sam też wystawiam na kilku stockach i traktuje to raczej jako dodatkowy dochód z zajęcia które lubię. Znam ludzi, którzy z tego żyją i to nieźle. Można wyciągnąć kilka tysięcy dolarów miesięcznie, ale zanim to nastąpi to trzeba się naprawdę napracować, trzeba to lubieć i mieć odrobinę kreatywności plus odpowiedni sprzęt.
na czym polegają te stocki? czy zdjęcia makro są wyżej wyceniane?
Ogólne zasady są takie:
- rejestrujesz sie na stock-u - wysyłasz kilka zdjęć do akceptacji (według pewnych kryteriów) - jeżeli zaakceptują to wstawiasz inne zdjęcia - za każde sprzedane zdjęcie dostajesz $ - od 0,20$ do kiku lub kilkunastu $(różnie) - kase masz na swoim koncie na stocku a jak sie uzbiera 50 lub 100$ to mozesz przelać na PayPall-a lub inne konto - nie ma znaczenia czy to makro czy nie - taka sama cena za zdjęcie To tak w skrócie. Jest jeszcze exclusive - czyli wystawiasz wyłącznie zdjęcie na jednym stocku i masz za nie większą kasę. Jest tam wiele różnych możliwości i opcji. Najważniejsze to robić zdjęcia dobre(niestety odpowiedni sprzęt jest potrzebny), chodliwe (takich których nie ma za wiele na stockach a są popularne) lub mieć oryginalny pomysł
rejestruje się na fotolia, ale przy rejestracji trzeba podać adres, nie da się go podać np. przy przelewie? Po co im w ogóle adres jak i tak wszystko idzie przelewem. Są jakieś inne strony tego typu na których nie trzeba podawać adresu? Nie mogę podawać adresu w necie bo rodzice nie pozwalają.
Nie obraź się, ale Ty z tymi rodzicami nic nie osiągniesz, więc może lepiej nie zawracaj sobie głowy myśleniem. Ile ty w ogóle masz lat ? Bo to, że jesteś niepełnoletni to już wiemy
Mam ile mam, a co Was to :p Rodzice są porostu przewrażliwieni, nic się na to nie poradzi. Co do fotoli to doszedłem i nie musiałem podawać danych, ale mam kolejny problem. znalazłem upload fotek, ale ktoś pisał ze najpierw trzeba dostarczyć im zdjęcia do przetestowania, a tego nie mogę znaleźć. Pomoże ktoś? A są w Polsce tego typu strony, bądź w europie?
Jakim sprzętem foto dysponujesz? Pokaż jakieś sample/portfolio-ocenimy czy jesteś dobry :)
Miło, że zabezpieczyłeś się na wypadek kopiowania zdjęcia :)
Ale wg mnie jeszcze dużo przed Tobą, raczej "pstryka" z kompakta nikt nie kupi, marka aparatu zacna lecz nie ta klasa, nie oczekuj, że ktoś kupi zdjęcie robione w automatyce tematycznej pt. "dzieci i zwierzęta". Moja dobra rada: ucz się na manualu (nie wiem czy A460 ma manual), potem się ucz ucz ucz, potem jak zdobędziesz pieniądze zaopatrz się w lustro, filtry, szkła, konwertery, stojaki i inny stuff, potem się ucz i może coś z tego będzie :) Moje pierwsze fotki z punktu widzenia amatora też wydawały mi się genialne, ale gdy zobaczyłem je po jakimś czasie, były na żałośnie niskim poziomie. Nie odbieraj mojej wypowiedzi jako ataku tylko jako dobrą radę. A tak BTW: fajna żaba, też kiedyś taką miałem, ale pożarła ją większa żaba :D
witam
jestem fotografem po kursie wiec nie najlepszym ale znam sie troche na rzeczy nie chce cie martwic ale zdjatka slabej jakosci slobo zrobione, nie ma w nich zycia zamieszcze jedno dwa przykladowe zdjecia natury zrobione przezemnie na stronie http://www.esende.fotosik.pl wejdz porownaj
To ja też pozwolę sobie dać linka do moich kilku ujęć ;)
MAKRO Surreal & Fantasy Jestem amatorem. A autorowi wątku radzę pobawić się jeszcze w retusz zdjęć w freeware'ach, albo trialowych PeeSach :)
Musisz wymyślić lepsze zabezpieczenia (to na przyszłość) ... takie coś jestem w stanie obejść. Pozdrawiam.
Pięknę zdjęcia, robią wrażenie,a to się chyba liczy najbardziej. Pozdrawiam i życzę dalszych osiągnięć.
Bardzo słabe zdjęcia, mała ostrość, złe kadrowanie, bez pomysłu.
|
|