|
ZESPÓŁ MUZYCZNY |
ZESPÓŁ MUZYCZNY
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam!Od kilku lat gram na różnych imprezach okolicznościowych m.in. wesela.Coraz czesciej pojawiają sie pytania "czy mogłbym wystawic rachunek za usługę", dlatego zastanawiam sie nad założeniem firmy. Mam pytanie:mam 18 lat, ucze sie jeszcze w szkole średniej czy moge zalozyc wlasna działalność i na jakich warunkach.
Jeżeli jesteś pełnoletnia to bez przeszkód możesz założyć działalność. Warunki takie same jak dla wszystkich :-) Dobrze byłoby zgarnąć jeszcze jakąś dotacje na start - byłoby na sprzęt. Przelicz tylko czy naprawdę Ci się to opłaca.
Jeśli nie masz dość pełnego obłożenia imprezami to niestety działalność się nie opłaca. W przypadku ZUSu - normalnie ok 750 zł co miesiąc niezależnie czy masz przychód, czy nie. W Twoim przypadku możesz załapać się na tzw. "niższy ZUS" ok 300 zł ale to tylko przez 2 lata (zawsze coś). Trzeba przemyśleć kwestię wyboru opodatkowania, w takiej działalności nie polecam być płatnikiem VAT, bo przeważnie podmioty zlecające Ci usługę sami nie są VATowcami, więc np wystawiając fakturę na os. fizyczną czy szkołę z 1000 zł brutto masz do ręki po odjęciu VATu i podatku dochodowego ok 664 zł (pomijam kwote wolną od podatku). Część instytucji (lokale itp) nie zna nowej ustawy o VAT i myśli, że nadal usługi artystyczne obciążone są zerowym VATem, co nie jest do końca prawdą, ustawa wyraźnie precyzuje co jest zwolnione co ma stawkę 7%, akurat granie na weselach itp VAT 22%. Najlepiej wybrać chyba ryczałt, ale nie znam obecnych przepisów w tym zakresie.
I w ogóle zastanów się, czy nie lepiej podpisać z kimś kto chce rachunek umowę o dzieło - to chyba najkorzystniejsza forma rozliczeń od strony podatkowo - ZUSowej.
Witam :)
Moj pomysl jest dosyc prosty aczkolwiek moze byc calkiem dochodowy. Umiem dobrze grac na gitarze i spiewac. Zawsze to robie u znajomych na przyjeciach, grillach itd. W dniu Sw. Patryka udalo mi sie nawet zagrac i zaspiewac w irlandzkim pubie i to z poklaskiem(przebywam obecnie w irlandii). Po powrocie z irlandii chcialbym zalozyc zespol i grac na weselach, studniowkach, przyjeciach itd. Prosilbym was o jakies dane na temat poczatkowego wkladu finansowego, pierwszych krokach w tym biznesie, honorariach za wesela, studniowki itp. Dowiaduje sie od znajomych,ktorzy poszukuja zespolow, ze ceny sa calkiem niezle(ok 3000 pln za wesele z poprawinami) a zespol trzeba wynajac z minimum polrocznym wyprzedzeniem. Jak to jest naprawde? Z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi
Dokladnie aby wynajac DOBRY zespol na wesele trzeba go szukac duzo wczesniej. Co do honorariow to duzo zalezy od zespolu: przedewszystkim co on soba reprezentuje, wiadomo ze dwoch kolesi z klawiszami i z pudelkiem pelnym dyskietek nie wezmie na wesele 3000 ;) Mysle ze ceny zespolow na poziomie wahaja sie w przedziale od ok. 2000 zl do nawet 5000 zl z tego co mi sie obilo o uszy.
Co do inwestycji no to oczywiscie naglosnienie ale tutaj w cenach trzeba byloby sie zorientowac np na allegro. Mysle ze tworzac taki zespol trzeba brac ludzi ktorzy maja swoje instrumenty wiec duzo kosztow juz Ci odchodzi. Niedawno w programie Firma byl omawiany temat takiego zespolu, tylko ze z punktu widzenia managera ktory kupuje caly sprzet i instrumenty, zatrudnia muzykow itd. Z tamtych obliczen wyszlo ze mozna sporo zarobic. Ogolnie rzecz biorac to dobra praca, niedosc ze dostaniesz kase za granie to jeszcze sie najjesz do syta;)
dzieki dudi999 za zainteresowanie :)
wiadomo ze nie chce stworzyc jakiegos badziewia :) po prostu poszukac kilku dobrych muzykow, zgrac sie i do dziela. najbardziej nurtujaca mnie kwestia to podatki. czy taka dzialalnosc moze byc na ryczalcie czy na ksiazce? jaka jest stawka vat w takim przypadku? i co wydaje mi sie najgorsze, chyba bardzo ciezko jest wystawic fakture klientowi, wiekszosc woli bez(poprawcie mnie jezeli sie myle) a jakis dochod trzeba wykazac bo jak nie to od razu masz skarbowke na grzbiecie. zna ktos odpowiedz na te pytania?
Chcesz załozyć zespół weselny i od razu pakowac się w zus i podatki? Na poczatek proponuje pograc trochę gdzieś ,nawet za darmo ,tylko po to żeby sie pokazać ludziom,no i zebyście się spodobali.Chodzi o drobny rozgłos,w mysl zasady jedna pani drugiej pani...W tej branzy ciezko jest zaistniec jesli o tobie nikt nic nie wie......Nagłosnienie to koszt około 20 kzł łacznie z peryferiami,mikrofony,efekty,przewody ,mowa tu o dośc dobrym ,markowym sprzęcie,na którym popracujesz kilka lat .Chińszczyzne z alledrogo sobie odpuśc,bo popłyniesz na brzmieniu,i trwałości tego sprzętu.Doliczyć należy koszt zakupu oświetlenia scenicznego.Jesteś obecnie w Irlandii,można tam kupić efekty swietlne,w dobrych cenach,u nas są cenione ze wzgledu ma stosunek jakośc/cena,ale niestety sporo droższe i brak przedstawiciela na polske tego sprzetu.Do tego trzeba pomysleć o instrumentach i ich ilosci w zespole, doborze repertuaru,lokalu na próby,nagraniu demo audio,zrobienie strony,wypozycjonowanie.....sporo tego;-) Osobiście drugi raz bym sie za to nie wzial,ale działam juz 17 lat ,tak więc siła przyzwyczajenia.
Witam. Ja już gram ponad 15 lat. Cały czas w tym samym składzie. Jest to na pewno jakiś pomysł na biznes. Tylko potrzeba trochę czasu na to żeby to było główne źródło dochodów. Trzeba poprostu wejść na rynek. To wypracowuje się latami. Na pewno jedną z najważniejszych inwestycji jest nagłośnienie. Ale jak znajdziesz chłopaków i się zdecydujecie to można się złożyć. My zaczynaliśmy od starych dobrych Eltronów. Jedno co Ci mogę poradzić to skład do gry na żywo. Proszę nie spaskudź się grą z dyskietek bo dla mnie to nie są żadni muzycy. I ludzie coraz więcej się pytają o zespoły co grają na żywo, czyli musi być perkusja, gitary, akordeon, jakiś dęciak itp. Naprawdę robi to o wiele większe wrażenie. Nie szukaj też bardzo ludzi po szkołach muzycznych, bo wiem z doświadczenia że tacy zwykli chałturnicy zrobią większą robotę na imprezie niż człowiek który nie zagra bez nut. Także życzę sukcesów. Jeżeli to polubisz i nie będziesz mógł wytrzymać beż imprez to osiągniesz sukces. Mi nawet po tych 15 latach się to nie znudziło i do póki zdrowie mi na to pozwoli (a zdrowie trzeba mieć, przeważnie na żołądku...) będę grał. Pozdrawiam
Panowie, a jak się ma sprawa z płaceniem podatków, ubezpieczeń społecznych, zdrowotnych, itp. Jak grać legalnie i możliwie najmniej oddawać Państwu? co robicie z Zaiksem? Proszę o pomoc.
Przy graniu na weselach można stosować umowę zlecenie czy umowę o dzieło. Co w jednej i drugiej trzeba płacić? Proszę o pomoc.
witam
Gdzie można uzyskać info nt. dofinansowania takiej działalności na Mazowszu? A może ktoś ma przykłądowy Biznesplan?
A gdyby tak założyć zespół muzyczny grający na weselach??Jak myślicie jest to opłacalny interes?I pytanie podstawowe od czego zacząć?Może znajdzie się osoba gotowa podzielić się informacjami na ten temat??
Znam zespół co grają co tydzień praktycznie każda sobota zajęta.
Ale na pewno mniejszym zainteresowaniem cieszyć się będzie zespół który będzie miał 2 keyboardy i mały głośniczek, a muzyka i tak z playbacku będzie lecieć. Trzeba znaleźć kompromis między wyposażeniem takiego zespołu a ceną za noc. Oczywiście o talencie ogólnie muzycznym wspominać nie muszę, bo chociaż wokal musi być ładny. ogólnie jak się kapela rozkręci to sumy można wyciągnąć niezłe.
Poszukaj odcinka magazynu FIRMA z TVN24, był kiedyś odcinek Zespół Muzyczny. Dowiesz się co nie co.
Jak chcesz założyć zezpół to musisz się liczyć z tym że na rynek będziesz wchodził dobry rok albo i więcej, a inwestycja to na początek jakieś 10 000, chyba że masz jakiegoś starą Unitre ale na tym daleko nie zajedziesz.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "ZESPÓŁ MUZYCZNY": - Zespół muzyczny do pensjonatów. - Zespół muzyczny weselny - zespół muzyczny w lokalu gastronomicznym - Zespół Muzyczny Pomocy Dotacjia Wypelnienie wniosku - Zespół muzyczny "RUDEBOYS"
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|