Witam,
Mam parę pytań odnosnie prowadzenia działalności gospodarczej.
Jestem mlodym przedsiebiorca:) DG prowadze od polowy pazdzienika 2007 roku. Formę opodatakowania wybralem na zasadach ogolnych i prowadze KPiR. Regularnie oplacam skladki ZUS.
Rok 2007 sie skonczyl i nalezy pomyslec o deklaracji podatkowej.
W roku 2007 mialem pare zlecen na zasadzie umowa-zlecenia (jako osoba fizyczna nie prowadzaca DG) i od danej firmy otrzymalem juz PIT-11;
ponadto, do czerwca 2007 otrzymywalem rente rodzinna z KRUS po zmarlym ojcu (tu czekam jeszcze na PITa z KRUSu)
no i od polowy pazdziernika zaczalem wlasna DG.
I tu mam pierwsze pytanie:
Skoro US ma PIT11 od zleceniodawcy i jakiegos PITa o KRUSu, to czy potrzebny jest jeszcze jakis PIT, ktory sam sobie wypelnie, czy po prostu przy deklaracji za rok 2007 (PIT 36) mam uwzglednic moje dochody z prowadzenia DG plus to co w PIT11 i PIT od KRUSu ??
Jesli musze wygenerowac jakis PIT zanim zloze deklaracje roczna, do do kiedy mam na to czas?
Drugie moje pytanie brzmi:
Prowadzac KPiR wpisuje tam moje przychody i koszty prowadzenia dzialalnosci. Czy kosztem prowadzenia DG jest jakas skladka na rzecz ZUS? Jesli tak, to ktora?
Bo wiem, ze obie uwzglednia sie przy zeznaniu rocznym (przy czym zdrowotna pomniejszona o 1%).
Bardzo mozliwe ze juz bylo poruszano to na forum, dlatego jesli bylo, to prosilbym o linki do tematow. Jesli nie bu\ylo, to prosilbym o odpowiedz :)
Pozdrawiam,