Warszawa
dobre i duze centrum handlowe
przy wejsciu..
stanowsiko czasowe.
Jaka jest cena za 1m kwadratowy?
|
Zgadnijcie jaki jest koszt wyjanmu powierzchni w centrum h.? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Warszawa
dobre i duze centrum handlowe przy wejsciu.. stanowsiko czasowe. Jaka jest cena za 1m kwadratowy?
a jaka powierzchnia? Inna cena będzie gdy wynajmujesz sklep 100m2 a inna 20m2
A co można wygrać w tym konkursie? :-) Ja strzelam, zakładając, że stoisko ma 4 m kw. 750zł / m.kw. ?
750? malo wg mnie cos kolo 3tys
heh?
3 tysie to jest jakas srednia? No ode mnie chcieli 5 tysiecy zlotych netto za 1 metr kwadratowy powierzchni... wyobrazacie to sobie? Chyba na glowe upadli! Pomyslalem, ze chca mnie po prostu splawic ale ponoc nie.. no i jescze tu dowiaduje sie ze 3 to norma.. dla mnie 3, czy 5 czy 6 to jeden pies! CHORE!
nie srednia tez sie dowiadywalem w moim miescie mniejszym 250tsy mieszkancow i cena za metr to zalezy od polozenia lokalu ale wacha sie od 1800pln do 3500:)
No to upadli na głowę. Przyznam szczerze, że takiej kwoty to się nie spodziewałem i nie wierzę w to, no chyba, że jest to Galeria Mokotów. Zakładając, że stoisko na którym trzeba wyeksponować kilkadziesiąt-kilkaset produktów powinno mieć minimum 5-6 m kw. to wychodzi czynsz na poziomie 25-30 tys. za stoisko. To teraz powiedz mi ile trzeba sprzedać np. akcesoriów GSM czy taniej biżuterii aby na tym zarobić? Załóżmy, że sprzedajemy srebrną biżuterię na której mamy marżę 50%. Nasze koszty miesięczne to 35 tys zł (czynsz + media + 2 pracowników), czyli aby wyjść na zero musimy mieć obrót 70 tys netto, czyli 84 tys brutto. Jeżeli podzielimy to na 30 dni handlowych, to musimy mieć utarg dzienny 2,8 tys zł. Zakładamy, że średnia wartość sprzedawanej sztuki biżuterii to 30 zł (raz jest to łańcuszek za 100 zł a innym razem zawieszka za 10 zł). Czyli dziennie musimy sprzedaż ok 100 szt biżuterii aby wyjść na zero. Czy uważacie, że tyle można sprzedać dziennie? Ja pracowałem w sklepie z markową odzieżą, w dobrym centrum handlowym, powierzchnia sklepu 100 m kw. Czynsz wynosił ok. 11 tys. zł, więc w przpadku wyspy stawka za metr jest 50 razy większa?[/list]
no tak ze 3 tys jak wygralem wplate prosze kierowac na konto: :P
Lekka pomyłaka marża jest od 150% w góre w najlepszych miejscach to nawet 500%
Marża nie może być większa niż 100% !!!!
Jeżeli ktoś mówi o wartości 500% to jest to narzut a nie marża, proszę zajrzeć do slownika: To jest narzut [(Cs-Cz)/Cz]*100%= narzut [%] A to marza [(Cs-Cz)/Cs] *100%= marza [%] Jeżeli kupujemy produkt za 100 zl netto a sprzedajemy go za 500 zl netto to: narzut wynosi 400% a marża 80%
|
|