|
Zielona wyspa Tuska ? |
Zielona wyspa Tuska ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Nasz premier buduje wyspę na której my jako niewolnicy będziemy pracować w pocie czoła na podatki i emerytury które staną się mitem jak garniec ze złotem na końcu tęczy im bliżej tym dalej jest skarb . Na końcu dla zabawy spali nasz kraj jak Neron rzym a całą odpowiedzialność jego ludzie zrzucą na mohery
Nie czesto można powiedzieć - "niestety nie będziemy osamotnieni" Wedle ostatniego raportu KE taki sam wzrost jak Polska odnotują Niemcy. Czy nasze chwile w których gospodarczo wyróżnialiśmy się pozytywnie (przynajmniej wedle wskaźników gospodarczych) na tle Europy już minęły ?
ja tam wole nie wyrozniac sie na plusie, niz wyrozniac na minusie .
Zielona Wyspa - hmmm
"GUS: PKB wzrósł w 2009 r. o 1,7 proc. 22.09. Warszawa (PAP) - Polski PKB wzrósł w 2009 r. o 1,7 proc. - poinformował w czwartek GUS, korygując wcześniejsze szacunki. Kwietniowe szacunki urzędu mówiły o wzroście w wysokości 1,8 proc. wobec podawanych wcześniej 1,7 proc. GUS poinformował w czwartek, że wartość PKB w 2009 r. wyniosła 1 bln 343 mld 657 mln zł wobec 1 bln 275 mld 432 mln zł w 2008 roku. Wartość dochodu narodowego brutto w 2009 roku wyniosła 1 bln 296 mld 194 mln zł wobec 1 bln 249 mld 754 mln zł w 2008 roku. Biuro prasowe GUS poinformowało PAP, że do końca października zweryfikowane zostaną dane kwartalne za 2009 r. oraz pierwszy i drugi kwartał 2010 r. "Jest to zgodne ze stosowaną w rachunkach narodowych procedurą polegającą na zbilansowaniu szacunków kwartalnych PKB z szacunkami w ujęciu rocznym" - wyjaśnia GUS. Zgodnie z szacunkami opublikowanymi przez GUS w kwietniu, PKB wzrósł w 2009 r. o 1,8 proc. wobec 1,7 proc. szacowanych wcześniej. Inwestycje w tym czasie spadły o 0,4 proc., a popyt krajowy spadł o 0,9 proc.(PAP)"
- wy niewolnicy zawsze mieliście przes...ne - uważaj bo dostaniesz nobla za poezję. - w prorokowaniu trzeba pisać bardziej zawile i niejasno jesteś zbyt jednoznaczny. Co zrobisz jeśli spali nie dla zabawy? Albo spali nie jak Neron ale np jak Herostrates? A może spali ale nie nasz kraj tylko działkę marychy?
Masz absolutną racje.Wizje o których opowiada Donald to rzeczywiście po dobrym towarze muszą być. Chociaż po tym co piszesz widze że ostro jaracie razem.
Oj olek przecież to co na niebiesko to Twoje słowa :)
Tka są moje tylko, że ja nie muszę tak jak ty cytować innych żeby coś móc powiedzieć :)
Umówmy się Olek że ani Ty ani ja nic nie muszę. Jeśli Cię cytują to przez grzeczność i szacunek dla ciebie jako dla rozmówcy i człowieka, po to żebyś nie musiał marnować czasu na główkowanie do czego się odnoszą moje odpowiedzi.
To odnieś się do tego :
"Już jakiś czas temu zniesiono zasadę ustalania wskaźnika wzrostu wynagrodzeń na kolejny rok. Wskaźnik ten obowiązywał w sferze budżetowej, lecz był również wyznacznikiem do negocjacji wzrostu wynagrodzeń w większości firm nie tylko państwowych, ale również prywatnych. Zwykle odbywało się to w taki sposób, że jeśli rząd ustalał wzrost na poziomie np. 3 proc., to oznaczało to, że od tego pułapu rozpoczynają się negocjacje płacowe w większości firm. Rola tego wskaźnika była więc bezcenna, ponieważ milionom pracowników w dużym stopniu gwarantowała podwyżkę płac w tak ustalonej minimalnej skali. Teraz rząd nie musi ogłaszać wskaźnika wzrostu wynagrodzeń, co w praktyce oznacza, że wynosi on zero. Zero jest też punktem odniesienia do negocjacji podwyżek płac w innych firmach. Zwykle na tym zerze się kończy. Nie ma więc już instrumentu wspierającego wzrost wynagrodzeń w kolejnych latach. Skwapliwie korzystają z tego pracodawcy zamrażając wynagrodzenia. W 2010 r. niewiele było firm, w których udało się wynegocjować wzrost wynagrodzeń. Konferencjom prasowym Donalda Tuska, chwalącego się wzrostem gospodarczym zielonej wyspy, jaką była Polska na tle Europy pogrążonej w kryzysie, towarzyszyło więc zablokowanie wzrostu wynagrodzeń dla milionów obywateli i pogarszanie się warunków zatrudnienia i pracy.[...]"
W sumie Tusk nie jest taki zły, bo tylko obiecuje i nic nie robi, gorsza od niego jest lewica, która cały czas działa ale nie w tym kierunku.
Próbują zdemoralizować Polskę poprzez wprowadzanie zabijania nienarodzonych ludzi homoseksualizmu do życia publicznego.
Z tego została nam tylko Wyspa... wyspa samotności.
Polska to jakby tygiel róznych problemów. Straszono nas kryzysem jak w Argentynie, później jak w Grecji, Teraz w Irlandii, a za niedługo pewnie jak w Hiszpani czy Portugalii. Tusk jeszcze się trzyma, choć tak naprawdę nic nie zrobił - ZERO reform. To jakiś fenomem.
U Tomasza Lisa był Balcerowicz i nawet nieźle wypowiadał się o rządzie .
Ja bardzo chętnie odniosę się do tego. Tylko, że może raczyłbyś podawać źródła, z których cytujesz? Wskaźnik wzrostu wynagrodzeń był niezbyt mądry. Tym bardziej w czasie skutków kryzysu, które da się odczuć również w Polsce. Bo zakładając, że spółki państwowe X, Y i Z ponoszą straty i wprowadzają plan restrukturyzacji, a państwo narzuca jeszcze, że mają podnosić pensje o minimum np. 3% to czy jest to mądre? To ma być właśnie bezcenne? Ja bym powiedział, że jest to prosta droga do dalszego zadłużania się, a w dłuższej perspektywie do likwidacji przedsiębiorstwa. Zniesienie wskaźnika jest po to, aby płace były zależne od danej sytuacji przedsiębiorstwa i podlegają one negocjacjom między związkami zawodowymi a kierownictwem firmy. I jest to najlepsze rozwiązanie. A wyznacznikiem dla prywatnych mógł być, ale w praktyce nie był. Bo to, że pójdę do żony i powiem, żeby przeznaczyła na zakupy 200 zł więcej, bo żona kolegi o tyle zwiększyła kwotę to nie znaczy, że moja też na to przystanie. Jak nie chce to nie musi. Proste. Co do zielonej wyspy... Zadam Ci proste pytanie: Jaka jest bezpośrednia zależność między PKB a rynkiem pracy i wynagrodzeń? Odpowiem od razu: ŻADNA. Bo PKB jest wyznacznikiem stanu gospodarki, ale nie jest to wskaźnik idealny. I wszyscy ekonomiści o tym wiedzą, ale do tej pory lepszego wskaźnika nie udało się stworzyć. Dlatego wkurza mnie, gdy ktoś podnosi takie argumenty. I proszę ponownie o źródło Twojego cytatu. Chciałbym wiedzieć co za idiota ma takie wypowiedzi. Osoby nie mające pojęcia o ekonomii i funkcjonowaniu gospodarki powinny mieć zakaz wygadywania bzdur na tematy, o których nie mają bladego pojęcia. Albo też świadomie wciskają takie kity obywatelom, którzy w zdecydowanej większości nie mają pojęcia o ekonomii i takie słowa wydają im się racjonalne (ale nie są).To tak jakby pokazywać ludziom seler i wmawiać, że jest dla nich szkodliwy, bo brzydko wygląda. A społeczeństwo w to wierzy (z Tobą włącznie).
olek01 - z emeryturami ma rację. Samo to, że tylko ZUS ma w tym roku ok. 50 mld długu a pierwszy punkt w wydatkach Polski to dopłaty celowe do systemu ubezpieczeń pokazuje że jeżeli ZUS jakimś cudem przetrzyma te 15-20 lat to będziemy mieli VAT ze 30%.... Prawda jest taka, że 10 lat to myślę realny czas upadku ZUS-u. Teraz trzeba sobie uświadomić, że ogólnie fundusz ZUS-u jest obecnie większy niż Polski i jakie skutki przyniesie jego upadek...
Finansowiec - moim zdaniem pierwsza będzie Portugalia a pote Hiszpania ( ale w sumei to na jedno wyjdzie ) a potem możliwe że czas na Nas przyjdzie. No i niby jest ten fundusz Unii ( coś koło 200 mld Euro ) ale tu Grecji koło 50 mld się dało tu Irlandi koło 30 mld potem dla Portugali i Hiszpani trzeba będzie trochę więcej i cały fundusz topnieje... frutas - widzę, że podejście do lewicy masz takie jak ja :) tylko po "reformach" obecnego rządu ja mam wątpliwość czy "liberalne" PO nie jest już w całości pochłonięte przez lewicę... A co do "rozwoju gospodarczego Polski" jeżeli jest się zadłużonym na 80 mld $ w niecałe 3 lata to musi być wzrost. Tylko jak to się ma do rzekomo "niecywilizowanych i zacofanych" czasów z przed np. podatku dochodowego gdzie wzrost był na poziomie 10% rocznie bez zadłużenia? Może to powinna być ścieżka...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zielona wyspa Tuska ?": - Cicha bomba Tuska ? - Doda w Teraz My dla Tuska - Tragiczna sytuacja Rzady Tuska - Rząd Tuska chce przerobić pracowników na niewolników - zielona energia
• Strona 1 z 1
|
|