|
Ziemniaki pakowne próżniowo |
Ziemniaki pakowne próżniowo
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam, od pewnego czasu wraz z ojcem zastanawiam się nad otwarciem linii produkującej ziemniaki obrane-zapakowane próżniowo. Dostęp do surowca mam zapewniony na poziomie około 100ton rocznie (na początek). Dodam, że obecnie w Polsce istnieje może z 5 firm produkujących tego typu produkt. Jedynie połowa polski jest na bierząco zaopatrywana w takie ziemniaki. Myślicie, że jest szansa na zainstnienie na rynku?Warto zainwestować około 500tys zl??Ile maksymalnie mógłby kosztować według was kilogram takich ziemniaków?Na początek skupiłbym się na rynku lokalnym( hurtownie spożywcze, stołówki zakładowe, więzienia, szkoły, jednostki wojskowe). Jakie jest wasze zdanie ? Wydaję mi się, że w obecnym świecie ciągłego braku czasu istnienie takiego produktu ma sens. No bo przecież chyba nikt nie lubi tracić czasu na obieranie ziemniaków:) Kupilibyście takie ziemniaki zamiast normalnych??
Pomysł całkiem ciekawy, ale jak byś dorzucił do swojej oferty frytki o różnych kształtach to bym się na nie skusił :))
pozdrawiam
pomysł ciekawy, ja nie widziałem w sklepach jeszcze takich cudów i chętnie bym zakupił z czystej ciekawości, chociaż nie wiem czy przyjęłoby się to na Polskim rynku, bo wiadomo, że u nas wszyscy na wszystkim oszczędzają, a jak komuś się nie chce gotować to idzie do restauracji. Myślę, że lepszym pomysłem byłaby produkcja mrożonych frytek.
Ciekawi mnie jak wygląda takie urządzenie do strugania ziemniaków bo słyszałem kiedyś fajny dowcip Młody żołnierz został wysłany do kuchni do strugania ziemniaków i żali się przełożonemu Ż- mamy XXI wiek a jeszcze nikt nie wymyślił urządzenia do obierania ziemniaków P-owszem wymyślił, to ty jesteś tym najnowszym modelem.
POmysł ciekawy chociaż osobiście mam wątpilowości czy pakowanie próżniowe wystarczy aby ziemniaki nie sciemniały i nie utraciły wartości. Trzeba by przeprowadzić test mam takowa pakowaczke z podziałka od 1 do 10 ziemniaki nie ulegną zgnieceniu więc można wypompować niemal całkowicie jak coś ciekawego z tego wyjdzie to napisze na forum.
Urządzenie do obierania ma postać pralki tylko z bębnem pionowo i znacznie wieksze , obiera ok 40kg w 2 minuty tylko jest problem to jest wstępne skrawanie po którym należy jeszcze przeglądnąć kartofelki aby uzyskać produkt wyższej jakości.. pozdrawiam
jak już wcześniej wspomniałem istnieją już nieliczne firmy produkujące takie ziemniaki, więc dokładnie już się zapoznałem z technologią produkcji, znam też firmę produkującą maszyny,która wprowadzi cały projekt do realizacji (zapewni kontakty z architektami przemysłowymi, dostawcami opakowań, serwisami itd.), no właśnie, czy się przyjmie? Polacy oszczędzają to prawda, ale w dużych miastach (oraz ogólnie w miastach, bo na wsiach to raczej na pewno się to nie przyjmie) ludzie nastawieni są raczej na wygodę przygotowania posiłku i wydanie np. złotowki więcej za kilogram ziemniaków nie stanowiłoby moim zdaniem żadnego problemu
Złotówka więcej za kilogram ziemniaków...
Niby w stosunku do nieobranego ziemniaka to sporo. Ale zważywszy, że od obierania niszczą się ręce (naszym paniom), a nie każda zawsze chce zakładać rękawiczki, to mogłoby się to przyjąć. Ja nie widziałem jeszcze tego w sklepach. Tylko mam wrażenie, że ziemniaków je się coraz mniej na korzyść frytek, kasz, ryżu, makaronów.
Niewim czy to dobry pomysk zalezy w jakiej cenie beda choc widzialam chyba ogloszenie z Czech chcieli kupic takie ziemnieki,moze lepiej gdybyscie je sprzedawali normalne w calosci .Marzena
w makro są takie zmieniaki ,marchew,cebula także :)
Witaj Powiem Ci ze masz dobry pomysl.Ja obecnie pracuje w Irlandi na farmie ziemniakow.
Posiadamy linie do przemyslowego obierania ziemniakow.Prosperuje dobrze mimo ze zaopatruje głównie lokalny rynek. Mam duze doswiadczenie w uprawie i przetwarzaniu ziemniakow.Z wyksztalcenia jestem Technikiem Agrobiznesu. W Polsce mam gospodarstwo i zamierzam w nim otworzyc taka przetwórnie.Kluczem do sukcesu jest uprawa ziemniaka z owalnym ksztaltem i przy zastosowaniu najnowszych technlogi uprawy i zbioru. Koszty uprawy musza byc maksymalnie zmniejszone.Szukam swojej szansy w tym biznesie bo to robię i robie to dobrze.Znam cala zasade dzialania takiej farmy, obsluge wszystkich maszyn ich budowei dzialanie.Mam nadzieje, ze nikt Cie nie zniecheci i uda Ci sie rozkrecic dobrze prsperujacy interesik.W przyszlosci moze nawiazemy wspolprace :) Pozdrawiam
wez pod uwage ze obierajac ziemniaki zmniejsza sie ich masa,,, np. kupujesz 10kg ziemniaczkow, obierasz i z tych 10kg robi sie 9kg - czyli cena musi byc wyzsza sporo niz o zlotowke na kg zeby to w ogole mialo racje bytu bo zakup maszyn,opakowan,pradu,wywozu odpadkow kosztuje...
Sluchaj w tym interesie kluczy do sukcesu jest wiele.
Ktos kto mysli o zalozeniu obieralni ziemniakow, niech sie nie nastawia na tylko i wylacznie taka dzialalnosc. Nie ma sensu kupowac ziemniakow. Trzeba je uprawiac i to tanim kosztem. Tanim kosztem czyli przy zastosowaniu najnowszych technologi i maszyn.Mam na mysli chociazby maszyny GRIMME. Ta firma dysponuje wszystkim co jest potrzebne do uprawy ziemniaka.Kolejna sprawa to owalny ksztalt Ziemniaka.Tylko odmiany o jak najbardziej jajkowatym ksztalcie i wez wybrzuszen lub wglebien mozna obierac.Mam na mysli odmiany typu Maris Piper czy Rooster.Jesli juz posiadasz wlasna uprawe ziemniaka powiniene go takze pakowac nieobranego w worki 10 kg 20 kg lub 50kg. To zalezy od wymagan rynku. Osobiscie sklanial bym sie przy papierowych workach 10 i 20 kg i materjalowych 50. Konieczny jest sortownik gdyz ziemniaki nie przesotrowane nie powinny byc umieszczane bezposrednio w pilerze. Posiadajac sortownik zaklad jest w stanie sprzedawac ziemniaki w najrozniejszej formie od workow do 1 tonowych skrzyn. Uprawa wymaga nowych maszyn i nowej technologi by zmniejszyc czas jaki spedza sie na polu.Czas to pieniadz ,,, a co do tego ze ziemniaki obrane traca na wadze ...musisz wiedziec ze ziemniaki nie obiera sie do czysta w pilerze bo wtedy to nie mialo by sensu, zdziera sie tylko niewielka warste reszta nalezy do czlowieka. Stoisz z nozykiem i wycinasz pozostale czarne plamki i inne niedoiskonalosci .. Rozpatruje ten interes od dluzszego czasu i mysle ze moze mi sie udac z mala Pomoca Unii Europejskiej i jej doplatami..Niestety kredyt jest konieczny.Skladowanie ziemniakow wymaga spichleza a ten ktory ja posiadam jest niewystarczajacy wiec musze wybudowac drugi..jak i zakupic niezbedny sprzet. Ciezko jest znalesc w Polsce dobry sortownik firmy Tong Peal albo Herbert. Stworzenie takiej farmy i kierowanie ja to naprawde duzo nerwow , ale juz do tego przywyklem, ze duzo zalezy np od pogody. Z przyjemnoscia odpowiem na inne pytania ...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ziemniaki pakowne próżniowo": - Warzywa pakowane próżniowo - końcówki kolekcji, odzieży wiosenno-letniej pakowne w worki - Owoce tropikalne Suszone prozniowo pakowane - Ziemniaki - Ziemniaki
• Strona 1 z 1
|
|