Witam,
Posiadam działkę rolną 0,5 ha, VI klasa ziemi. Na głębokości 25 cm zaczyna się złoże piasku, bardzo dobrej jakości (parę osób z okolicy specjalnie brało go do tynków). Zrobiłem sam trzy kontrolne wykopy, mniej więcej na 3 metry głębokości każdy. Głębiej nie da się bo piach z powrotem wsypuje się do wykopu :-) Piasek jest miałki, drobny, bez glinki i żwiru.
Pytanie co dalej? Działka jet gruntem rolnym, do drogi asfaltowej jest około 150 m, tyle samo do najbliższej wsi (i najbliższego słupa elektrycznego),do drogi krajowej 3 km a do miasta wojewódzkiego 25 km. Sądzę że jest możliwość dokupienia jeszcze 0,5 ha gruntu po sąsiedzku.
Nie wiem jak "ugryźć" ten temat. Nie chcę eksploatować złoża nielegalnie, nie sądzę zresztą, by na dłuższą metę było to możliwe. Rozważam sprzedaż piasku albo produkcję elementów betonowych, choć na to mam za mało funduszy... W internecie nie znalazłem strony z informacjami jak założyć piaskownię. Interesuje mnie sposób uzyskania koncesji, konieczne badania geologiczne, wszystkie koszty i to co najważniejsze, czyli opinie osób które te procedury mają już za sobą. Bardzo proszę o "odzew" wszystkich, którzy mieli praktyczny kontakt z takim zagadnieniem.
Kuba123