|
Zmiana daty rozpoczęcia działalości |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Czy jeśli podałam datę rozpoczęcia działalności gospodarczej na 15 września 2007 roku, mam już numer NIP, REGON, konto firmowe, a do ZUS-u zgłosiłam się dzisiaj i przez ten okres nie prowadziłam tej działalności, to czy mogę zmienić tą datę w urzędzie skarbowym, aby nie płacić za zaległe miesiące i odsetek karnych?
Zgłosiłaś w us rozpoczęcie działalności?
Jali zgłosiłes w US to musisz tam jeszcze raz podjechać i zrobić korekte na takim samym wniosku na jakim zglaszales dzialalnosc z nowymi datami rozpoczecia.
Nie rozumiem. Jak chcesz zmeinić datę zgłoszenia w US? Przecież skoro rozpoczęłaś we wrześniu i dokonałaś jakiejś czynności powodującej obowiązek podatkowy (np. sprzedaż towaru X) to nic już nie zmienisz w US :-)
A jakie to są czynności powodujące obowiązek podatkowy? Nie rozpoczęłam jeszcze sprzedaży i nie dokonywałam żadnych transakcji związanych z firmą.
Jeśli nic nie sprzedałaś,to za co masz płacić podatek i jeszcze odsetki karne?
W tym przypadku podana data rozpoczęcia nie rodzi żadnych zobowiązań wobec US jeśli nie ma dochodu.Po co zmieniać? nie rozumię w czym masz problem.
W US już wszystko się wyjaśniło, tylko ZUS żąda zapłaty za ubezpieczenie od 15 września, bo kieruje się datą podaną w US. Czy jest możliwa jakaś zmiana tej daty lub uniknięcie zapłaty za zaległe miesiące i odsetek jeśli nie podjęłam żadnych transakcji związanych z firmą? Kartę zgłoszenia działalności gospodarczej (firma jednoosobowa) oddałam razem z wnioskiem o NIP ponieważ nie jestem osobą pracującą i go jeszcze nie miałam, więc na tej karcie nie było jeszcze podanego numeru NIP. Czy wtedy to zgłoszenie ma ważność?
Jeśli oddałaś zezwolenie do Gminy z zaznaczeniem nie podjęcia dział.i jako datę zaprzestania podałaś 15,09,2007 to w ZUS wyrejestruj się też z tą datą i nic nie będziesz płacić.Jeśli podałaś inną datę to za ten okres musisz zapłacić ZUS.ZUS traktuje okres do ubezpieczenia od uzyskania wpisu do EDG do jego oddania
|
|