|
Zmiana Konta firmowego |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Pytanie dotyczy jaki bank na obecną chwile można polecić na firmowe BGŻ , MBANK jeśli chodzi o kredyty na firmę który bank najlepiej spełni te wymagania:) i jest godny polecenia :)
Najtańszy - mBank, wg. mnie najlepszy BPH
Polecasz BPH a co proponują na konto firmowe ;)
A co sadzicie o banku ING ? I czy mozna miec wiecej niz jedno firmowe konto ?
Pozdrawiam Jacek Niedźwiecki
A dlaczego nie ?
Założyłam sobie konto firmowe w ING, dają kartę kredytową z limitem 3000zł na start dla osób, które prowadzą DG nie dłużej niż 6miesięcy. Przez pierwsze pół roku opłata za prowadzenie konta 9zł potem 19zł. W tym bezpłatne usługi HaloŚląski, bankowość internetowa. Gratis wydrukują Ci 100 wizytówek dla Twojej firmy (trzy warianty wizytówek do wyboru) Do konta ZYSK warto też założyć Otwarte Konto Oszczędnościowe dla małych firm. O kartę kredytową Visa można się ubiegać po trzech m-cach posiadania konta firmowego, o linię kredytową po pół roku, a o pożyczkę po roku.
a w mBanku za free prowadzenie masz :)
U mnie w mieście nie ma ani wpłatomatów ani mKiosków a z uwagi na charakter mojej DG (sklep) przydałoby się do banku pofatygować z wpłatą codziennie lub prawie codziennie. Zaletą mBanku jest brak konieczności zasilania rachunku, brak prowizji za prowadzenie konta, za przelewy do US i ZUS, jednak za wszystkie inne przelewy nawet w obrębie mBanku płaci się 1zł. Za wpłatę i wypłatę z mBanku w bankomatach innych banków to już jakieś 5zł jak nie więcej. Kusząco brzmi także ten limit 10000zł na start. Wobec powyższego chyba zdecyduję się na założenie drugiego konta firmowego także w mBanku, a co mi tam :) Chociaż w ING oprocentowanie rachunku OKO wynosi 3,80 wpłacasz i wypłacasz kiedy chcesz bez utraty odsetek. Za prowadzenie OKO w ramach konta firmowego ZYSK już nie płacisz żadnej prowizji. Przelewy w ramach ING są darmowe. Ale do US i ZUS już trzeba płacić. W mBanku konta osobiste emax/ emax plus mają oprocentowanie wysokie, bo 3,60 ale już konta firmowe to oprocentowanie bodajże 2,20. No cóż i jeden bank i drugi ma swoje za i przeciw...
Ja miałem konto w BZ WBK. Osobiste i firmowe. Jednak miesięczne opłaty mnie dobijają. I tak siedząc przed TV zdecydowałem się ofertę "prawie św. Mikołaja". Limit kredytowy to przydatna rzecz (właśnie go potrzebuje a konto w drodze) a brak opłat to już argument koronny.
Mam małą firmę, nie robię prawie wogóle przelewów na obce rachunki, lubie płacić kartą, dostaję stałą kase na konto czasami nie dostaje i potrzebuje kredytu. Oferta mbanku jest dla moich potrzeb idealna. A contrario w BZ WBK jest wszystko drogie i małego przedsiębiorcę traktują jak insekta. Bzyczy to coś i dupe zawraca. No i ich karty płatnicze. Wyjazd zagraniczny. Chce płacić za paliwo gdzieś w środku Szwajcarii a tu *cenzura*. Karta nie działa. Dzwonie do obsługi.. Czekam 10 min (na mój koszt) w końcu ktoś się zgłasza i tłumaczy mi że karty BZ WBK nie będą działać przez kilka dni. " I co ja mam teraz zrobić?" - odpowiedź BZ WBK " Radź pan sobie sam". To sobie będę taraz radził z mbankiem. :)
|
|