|
Zmiana wlaściciela firmy |
Zmiana wlaściciela firmy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
mam działającą kilka lat firme poligraficzną, chcę teraz ją przekazac mojemu mężowi. Mam problem jedak z komputerami i programami . Nie wiem czy mi wolno przekazać moje komputery i programy w nich zainstalowane.? Chce to zrobic na tej zasadzie ze zanim ja zlikwiduje dzialalnośc to mój mąż otworzy nową -swoją. W ten sposób bedę mogła mu sprzedać różne materiały i towary. Pytanie tylko jak załatwiec sprawe z komputerami i programami? Moze mozna to zrobic na zasadzie użyczenia? Czy ktos wie?
Rozumiem,że prowadzisz działalność gospodarczą. Proponuję, aby mąż założył działalność gospodarczą i wszedł z Panią w spółkę. Następnie Pani sprzedaje mu swoją część udziałów. Sprzedaż może odbyć się tylko na papierze. Prawdopodobnie obowiązuje jeszcze jakiś podatek.
Pani pomysł również jest dobry. I tu podobnie sprzedaż może się odbyć tylko na papierze. Można też tak. Pani mąż zakłada działalność i kupuje lokal wraz z wyposażeniem. Potem Pani likwiduje swoją działalność. Sprzedaż również na papierze. Mam też smutną wiadomość. Od tych czynności obowiązuje podatek. Proponuję sprzedarz po niskiej cenie w celu zapłacenia niskiego podatku od sprzedarzy na papierze. To będzie jedyny koszt (oprócz otwarcia i zamknięcia działalności).
Ciekawy pomysł ale nie polecam bo w razie kontroli z US "doliczą" brakującą część (miedzy ceną rynkową a faktycznie zapłąconą) razem z odsetkami :???: Moim zdaniem najlepsza będzie sprzedaż (jako czynność cywilno-prawna). Obowiązuje od niej 2% podatek, który płaci się w bezpośrednie w US w okresie do 2 tygodni od powstania obowiązku podatkowego czyli sprzedaży. Wypełnia się prostą deklarację i załącza kopię umowy sprzedazy.
Sprawdź możliwość wykonania cesji.
Sprawdź możliwość wykonania cesji.[/quote]
Cesji czego? bo nie bardzo rozumiem (gdzie sprawdzic?)
...nie mówiłaś jeszcze dlaczego nie można byłoby sprzedać/darować całości przedsiębiorstwa? Co leży na przeszkodzie?
Dlatego ze nie jestem pewna czy mogę tez sprzedac programy komputerowe (prawa autorskie) Zakup nowych wiąże się i dużym kosztem
Powiedz kto nabył licencję do korzystania z programów ty czy twoje przedsiębiorstwo? Jeżeli przedsiębiorstwo to wszelkie licencje czy inne prawa wchodzą w jego skład i mogą być razem całością majątku sprzedane/darowane.
Jestem osobą fizyczną (firma jedoosobowa) a nie przedsiębiorstwem.
Że co proszę? Chyba coś Ci się pomyliło.
"przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą" Jesteś zatem przedsiębiorcą czy nie?
Właśnie chyba sie zagubiłam w tym wszystkim.Oczywiście programy były zakupione na firmę z fakturą. Możliwe jest odstapienie czy tez sprzedanie wyposażenia firmy jedna umową czy fakturą?
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc bo nikt nie mial wiadomosci na ten temat
edyta5013, nie obraź się, sam nie jestem prawnikiem ale pasowałoby przynajmniej to wiedzieć, na codzień spotykam się z właścicielami firm... których jak pytam o przedstawienie np. Wpisu do ewidencji działalności gospodarczej to się pytają: "Umowę o pracę....?" o KRS-ie już nie wspomnę i sposób reprezentacji spółki...itd. Resztę pozostawiam bez komentarza.... Thor chyba padnie ze śmiechu.....
Bardzo śmieszne, miałam na myśli forme prawna. Oczywiscie ze pamietam i wiem ze od 6 lat prowadze dzialalnosc gospodarczą. Ktoś mi mówił ze spółki moga faktycznie sprzedac wyposazenie , majatek ale podobno osoby fizyczne nie- dlatego pytałam.
Zaznaczam! Cytaty z postów nie wystepowały w przedstawionym przeze mnie porządku chronologicznym. edyta5013 Odpowiadam; nie śmieszne - żałosne.... [ Dodano: Sob Sie 19, 2006 8:08 am ]
to komentarz raczej do opisanej przezemnie sytuacji:
Odpowiedź na Twoje pytanie zawarta jest także w tym poscie.
Mam pytanie, jeśli jestem włścicielem sklepu, (jest jeszcze jeden współwłaściciel ale tylko działki na której jest sklep), i chcę przepisać swoje udziały mojemu synowi. To jak zostanie on właścicielem nowym, to akcyza na alkohol wygasa?? I musi on wszystko załatwiać na nowo?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zmiana wlaściciela firmy": - zmiana wlasciciela firmy - Zmiana adresu firmy ? przepisanie firmy na inną osobę? - ZMIANA FIRMY - Zmiana nazwy firmy - Zmiana nazwiska a NIP firmy
• Strona 1 z 1
|
|