Jaka kwestia prawna zawiera wykaz lokali które muszą mieć zmywarkę gastronomiczną ?
Czy puby muszą mieć zmywarkę - wczoraj byłem i widziałem jak barmanka myje szklanki po piwie w umywalce a nie w zmywarce. Zmywarki nie widziałem za barem (może stoi na zapleczu; nie mam pojęcia). Czyli jak to jest z tą zmywarką - czy to zależy od funkcji lokalu typu restauracja na 50 osób, pub na 30 osób itd. Czy to jest inaczej respektowane ? Jeżeli są naczynia jednorazowe (talerze, sztućce) to nie trzeba mieć zmywarki ? Ale jak to się ma do pokali czy kufli piwnych, które są wielokrotnego użytku ? Czy jest tak, że zmywarka stoi nieużywana, a wszystko robi się w zlewie ? Czy dotyczy to tylko szklanek na zimne napoje, a reszta typu szklanki po herbacie czy talerze po jedzeniu to musi być w zmywarce ?
I teraz drugie pytanie - czy jeżeli jest lokal, który sprzedaje piwo i inne napoje, chipsy oraz jedzenie, które już wcześniej jest przygotowane np. nuggetsy z makro, czy krokiety z makro, pizza z makro) i w lokalu się je tylko podgrzewa )poddaje obróbce termicznej) w mikrofalówce i sprzedaje na jednorazowych naczyniach to nie trzeba mieć zmywarki, a jak by się już to oferowało na naczyniach wielokrotnego użytku to musi być zmywarka gastronomiczna ?
I trzecie pytanie - jeżeli pubowiec (właściciel pubu) oferuje w swoim lokalu dania typu mała gastronomia (frytki, pizza z makro - nie zamrożona tylko taka "schłodzona" z lodówki), to czy jak zakupi to w makro to aby zawieźć to do swojego lokalu to musi to robić samochodem z odbiorem sanepidu do przewozu materiałów spożywczych (np. z profesjonalną chłodnią), czy wystarczy tylko lodówka turystyczna w bagażniku - jaka ustawa to reguluje ?
proszę o odpowiedzi lub podanie rozporządzeń.
pozdrawiam
Łukasz