|
Znak towarowy/firmowy |
Znak towarowy/firmowy
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Powiedzcie mi jak to jest, jeśli firma X zarejestruje se swój znak firmowy/towarowy X w swoim kraju jak i też w kraju B i C, to jak wygląda sprawa w kraju D? Jesli tam ten znak nie jest zastrzeżony to czy można założyc tam firme o tej samej nazwie X i sprzedawac swoje produkty pod tą zatrzezoną marką X? i co będzie jak ktoś z kraju b kupi se w internecie w kraju d taki produkt???
nikt nie wie??? zaznaczam że nie chodzi tu o jakieś podróbki, produkt całkiem inny, ino o ten znak chodzi...
http://www.biznesforum.pl/topics14/zast ... t12963.htm
Jeśli produkt nie będzie konkurencją, np. będziesz sprzedawał opony Nivea to nie będzie problemu, patrz afera o domenę microsoft, do samej nazwy firmy nie przyczepiono się, choć domenę zabrano.
no dzięki, mi w sumie bardziej na międzynarodowym prawie chodziło, bo w polsce i tak jest zastrzeżony a i tak nie jestem zainteresowany działalnością na terenie rp...
czyli jakby microsoft zapomniał se zastrzeżyć nazwy w jakimś tam kongo np, to ja moge tam mieć taką firme microsoft i sprzedawać pod tą marką cokolwiek... bo chodzi o to że na stronie firmy która posiada interesującą mnie marke, zaznacza że znak towarowy jest zastrzeżony w polsce i tam niemczech szwecji francji, nie pamiętam już dokładnie, ja to rozumiem tak ze mógłbym produkowac i sprzedawać moje produkty w krajach gdzie znak towarowy zastrzezony nie jest...
Możesz dopóty taka firma nie zacznie dochodzić swoich praw. Nie jest to prosta sprawa, w USA np. głośno było o sprawie adresu domeny pewnej aktorki wykupionej przez osobę która nazywa się dokładnie tak samo. Domena imięnazwisko.com została jej zabrana a wyrok brzmiał "Że nie jest tak znana i rozpoznawalna jak ta aktorka". Jak znajdę linki to wrzucę.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|