|
Znowu o podatku. |
Znowu o podatku.
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Wiem ,wiem ,wiem ,powinienem użyć szukajki- użyłem ale nie znalazłem dla siebie odpowiedzi. Mam pytanie : zakładam firmę jednoosobową ogólno budowlaną. Jakie formalności do spełnienia mam- wiem. tylko powiedzcie jaką formę rozliczania się z US wybrać? Bedę wykonywal usługi w sporej części jako podwykonawca z materiałów głównego wykonawcy , a więc kosztów z tytułu kupienia materiałów nie będzie. Ale będę również wykonywał pracę jako wykonawca. Będę płatnikiem VAT. KPiR nie wchodzi w grę bo mogę przekroczyć próg 19% - sam zysk bo nie ma kosztów jako podwykonawca. Ale jest coś takiego jak podatek liniowy 19% i ryczytałt od przychodów ewidencjonowanych 5,5%. Który z nich mam wybrać . Według moich wyliczeń (nie wiem czy dobrze wyliczam ) jest coś tak. Np: wystawiam fakturę na 7tyś zł z Vat ,od brutto odejmuję vat 7% ,zostaje kwota netto od której odejmuję ZUS ulgowy jak nowa firma ,odejmuję następnie koszt materiałów np.2tyś.minus koszty uzyskania przychodu i zostaje mi dochód od którego płacę 19% podatku. -czy dobrze liczę? . Druga opcja tj. ryczalt od przchodów .. Jako że nic nie odpisuję to moje wyliczenia tak wyglądają 7tyś brutto x 5,5% ryczałt = 385zł podatku ? czy może 7tyś - 7%vat i dopiero od sumy która pozostała płacę 5,5% podatku?. czy w przpadku ryczałtu przychód jest po odliczeniu Vat czy z Vatem?Napiszcie jaka forma w moim przypadku będzie dla mnie lepsza. Tylko proszę nie odsyłacie mie do opcji szukaj ,bo tam nic nie znalazłem odnośnie mojej sprawy.
Bardzo krótko napiszę bo wychodzę -liniowy wybierz.
PS. Jeśli "stać Cię" na liniowy lepiej zebrać papiery do kupy (biznesplan, strategia rozwoju, wstępne wyliczenia) do księgowości, która będzie Cię prowadzić.
Dzięki za info.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|