|
Zupełnie inne taxsówki? |
Zupełnie inne taxsówki?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wraz z ojcem myślimy o założeniu korporacji taksówkarskiej. Pewnie ten temat pojawiał się już kilka razy ale chodzi mi o trochę coś innego. Mój ojciec wyobraża to sobie standardowo, telefonista odbierająca zamówienia. Mieszkamy w całkiem sporym mieście, gdzie takich "tradycyjnych korporacji" jest już kilka, więc nie wydaje mi się dobrym pomysłem, wchodzić na rynek z czymś takim i tylko powielać oferty. Za to trochę zapoznałam się z systemem automatycznego zamawiania taksówek czyli przez internet, sms, przez automat i ostatecznie bezpośrednio przez kierowcę. Wydaje mi się to odpowiednie, bo ten system ma szansę spodobać się konkretnej grupie ludzi. Wiadomo, że coś takiego przyciągnie młodych ludzi, lubiących nowinki techniczne a takich w naszym mieście nie brakuje. Zresztą widzę po moich znajomych, że takie rzeczy mają wzięcie, chociażby niektórzy dla samej frajdy tak robią, np. zakupy spożywcze przez internet, czy zamawianie internetowe pizzy. Mogliby z tego również korzystać niepełnosprawni z wadami słuchu czy mowy, wiadomo że ta grupa ma duże problemy z taksówkami, a tak może tylko napisać skąd i dokąd. Nie mówiąc o tym, że jak to się policzy to taki system jest dużo tańszy od pensji telefonistek, nawet jak się doliczy kilka bajerów dla kierowców jak np. jakiś wspólny system alarmowy. Wiadomo na początek suma którą możemy włożyć w firmę nie jest duża. Tylko, właśnie jest ten problem: jak przekonać do tego osobę straszą, która techniki się trochę boi, że to jednak nie jest takie straszne, a może być dochodowe?
hej
poznaj dokładnie temat bo takie rozwiązania już dawno działają w polsce dużo sieci taxi z tego korzysta, jednak najczestsza forma zamawiania taxi jest nadal telefon pozdr
Kolego jesli chcesz przewozic ludzi musisz miec specjalne koncesje... Zapoznaj sie z poprzednimi watkami...
Wiem o koncesji, zresztą to zostawiam na głowie mojego ojca, on się na tym dosyć dobrze wyznaje. Chodzi mi w tym wypadku tylko o systemy, powiedzmy że to jest jedyna kwestia z którą mamy problem. Zresztą na razie to jest luźny pomysł, zbieram dane, że tak powiem (koleżanko na marginesie ;))
Myślę że pieniądze jednak wymogą na twoim tacie przemyślenie tego wszystkiego jeszcze raz. System bezpośrednio do kierowcy jest jednak dużo oszczędniejszy, kilka firm z tego kożysta, szczególnie tych małych mających po kilku kierowców. Właściwie każda firma która robi taki system oferuje tu coś trochę innego, tak więc możecie dostosować sobie wszystko. Część wymaga tylko nakłakładów korporacji, lecz są też takie które wymagają sprzętu od taksówkarzy i tu trzeba uważać, bo kierowcom to się nie podoba i napewno nie będą się chcieli zgodzić na coś takiego. Zresztą tu tak naprawdę też nie wykluczasz czynnika ludzkiego. Nadal jest człowiek tylko że zamiast telefonistki masz kierowacę, wcale nie musi sobie radzić z tym gorzej, a do tego masz kilka innych funkcji. Firmy jakoś z tym funkcjonują i nie nażekają, zresztą to się robi coraz powszechniejsze znaczy, że działa ok, jakby to było takie straszne to by nikt tego nie kupił. Możecie również pójść na kompromis, są przecież centarale łączące zamawianie przez telefon i przez sms. Tylko to już są rozbudowane systemy, raczej dla dużych firm nie polecałbym tego na początek.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zupełnie inne taxsówki?": - Zupełnie inaczej! - Skup metali zupełnie inaczej - Zupełnie NOWY POMYSŁ na biznes - Zupełnie nowy, młody i idealistyczny pomysł - Ubranka dziecięce markowe, zupełnie jak nowe:)
• Strona 1 z 1
|
|