|
Zus 250zl? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Witam. Jeżeli otwieram pierwszą działalnosć w życiu to będę płacił 250zl podatku??Muszę być zarejestrowany jako bezrobotny czy nie koniecznie.
Nie ma możliwości, możesz płacić na warunkach preferencyjnych ok. 300zł.
Na forum znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań. Warto abyś przeczytał posty przyklejone w poszczególnych działach oraz sprawdził, czy pytanie lub temat już nie był poruszany na łamach forum! Do tego używamy opcji SZUKAJ. Dziękuję!
Mateusz sorki, ale wypisujesz głupoty. Jakie preferencyjne warunki odnośnie podatków? Podatek jest podatkiem i płaci się go wg okreslonych zasad, niezależnie czy jest się początkującym przedsiębiorc czy też nie. Chyba chodziło Wam o ZUS, a nie o podatek :-)
Sorry MAXIMO ale to jest dział ZUS, temat postu ZUS 250zł.
Ale nie ważne, znowu będzie niepotrzebn akłótnia prawda ? :-)
Tak napisał bo dla wielu osób ZUS == podatek :)
Witam
Jestem obecnie zatrudniony w ramach umowy o pracę. Na rzecz mojego pracodawcy wykonuję obowiązki na stanowisku kinooperatora w kinie. Na początku kwietnia 2008r. planuję rozwiązać umowę o pracę i założyć działalność gospodarczą przedmiotem, której będzie „muzyczna obsługa imprez okolicznościowych”. Jednakże równolegle chciałbym świadczyć na rzecz mojego pracodawcy usługi te same co teraz, ale już w ramach umowy – zlecenie. Czy po założeniu działalności gospodarczej będę mógł skorzystać z ulgi dla osób rozpoczynających działalność w myśl Art. 18a Ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887, z późn. zm.) Z góry dziękuję za pomoc
NIE
Ale dlaczego nie skoro w art 18a ust.2 pkt.2 jest jasno napisane, że ulga nie przysługuje osobom, które „wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej”. Natomiast ja wykonywał bym na jego rzecz w ramach umowy – zlecenie, czynności nie wchodzące w zakres mojej działalności
Raz piszesz ,ze będziesz świadczył te same usługi co teraz na rzecz pracodawcy a poniżej,że nie-zdecyduj się
Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. Chodzi o to, że planuję otworzyć DG w zakresie obsługi muzycznej imprez okolicznościowych - czyli grać na weselach itp. Ale poza tym chcę również po otworzeniu DG pracować u byłego pracodawcy w ramach umowy-zlecenia jako kinooperator. Więc wykonywać na jego rzecz usługi spoza zakresu prowadzonej działalności.
Rzecz w tym, że chcę dostać środki z pup na rozpoczęcie działalności, a warunkiem tego jest niepozostawanie w zatrudnieniu (tj, umowa o pracę) przez okres 12 miesięcy; byłem w miejscowym ZUS i co pracownik to inna odpowiedź.
Wszystko już jasne-jeśli nie prowadziłeś DG w ostatnich 5 latach masz prawo do ulgowego ZUS przez okres 2 lat.Z umowy zlecenia zleceniodawca będzie potrącał ci i odprowadzał tylko podatek
Pozdrawiam
też mi się tak wydaje, mam tylko nadzieję że twoje zdanie podzieli również wydział orzecznictwa w zusie, bo złożyłem do nich dziś zapytanie w tej sprawie, ale mężczyzna który je przyjmował, powiedział że prawdopodobnie ulga nie będzie mi przysługiwać :(
dzięki za pomoc
|
|