Mam pytanie. Moja żona w 2005 roku pracowała w szkole i jednocześnie prowadziła wraz ze mną działalnośc gospodarczą - spółka cywilna. Po urodzenia dziecka przebywała na urlopie macierzyńskim i w tym czasie rzecz jasna nie pracowała w szkole a także nie zajmowała się prowadzoną przez nas działalnością. Z tytułu prowadzenia działalności odprowadzała przez cały czas dodatkowo składkę zdrowotną.
Pytanie moje dotyczy tego czy w okresie gdy przebywała na urlopie macierzyńskim powinna opłacać dodatkową składkę zdrowotną ze względu na to, że w tym czasie cały czas była w spółce cywilnej (pomimo tego, że zupełnie się nią nie zajmowała - w tym okresie nie podpisała żadnego dokumentu świadczącego o tym bo siedziała w domu z dzieckiem)? Czy może jak twierdzi ZUS w Lublinie powinna w podczas urlopu macierzyńskiego płacić wszystkie trzy składki ponieważ normalne, że wtedy nie robiła tego szkoła? Czy na ten okres nie mogła się wyrejestrować w ZUS-ie z powodu przebywania na urlopie macierzyńskim pomimo tego iż, cały czas jest w spółce cywilnej wraz ze mną na papierze? Dla mnie nie zrozumiałe jest to, że z jednej strony ZUS wypłacał żonie macierzyńskie z drugiej zaś wymaga zapłacenie za ten okres wszystkich trzech składek ponieważ dalej była ona w s.c.
Bardzo proszę o mozliwie szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jacek